Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

15.08.2023 16:09

Спрощено доступ до безоплатної правничної допомоги

64db7980e199f__БПД-(1).png

Із 03 серпня 2023 року набули чинності зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги».

Так, закон запровадив низку змін, які підуть на користь громадянам України, які потребують правничої допомоги, але не можуть дозволити собі її оплатити. Наприклад, розширено перелік категорій осіб, які мають право на безоплатну правничу допомогу.

З імплементацією цього закону діти, недієздатні особи та особи з обмеженою дієздатністю тепер можуть самостійно звертатися за первинною правничою допомогою, що включає консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу в складанні не процесуальних документів.

До прийняття цього закону звертатися за безоплатною правничою допомогою від імені неповнолітніх мали право лише особи, які досягли повноліття, або їхні законні представники - батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники.

Однак є багато випадків, коли законні представники дітей порушують їхні права, або можуть діяти не в інтересах дитини. Тому, дозволяючи дітям самостійно звертатися за правничою допомогою, закон гарантує, що вони мають «право голосу» і можуть приймати рішення, які відповідають їхнім найкращим інтересам. Це особливо важливо у випадках, коли законний представник дитини є суб’єктом спору, наприклад, у справах про опікунство або жорстоке поводження з дитиною.

Право на безоплатну вторинну правничу допомогу також отримують особи, які постраждали від торгівлі людьми. З набранням чинності Законом ці особи матимуть право звертатись до системи надання безоплатної правничої допомоги з питань, пов’язаних із захистом їхніх прав, визначених Законом України «Про протидію торгівлі людьми» та отримувати наступні правові послуги: представництво у судах; складання процесуальних документів.

Також Законом передбачено обов’язкову участь адвоката при розгляді судом справ  щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання її недієздатною, надання особі психіатричної допомоги.

У разі, якщо суб’єкт права на безоплатну вторинну правничу допомогу не володіє державною мовою та/або має порушення слуху, центри надання безоплатної вторинної правничої допомоги мають право залучати перекладача за рахунок коштів державного бюджету.

Визначальними принципами надання правничої допомоги, що гарантується державою, відповідно до нового Закону є її доступність та якість.

Існує  два види безоплатної правничої допомоги:

– безоплатна первинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи та обов’язки, порядок їх реалізації та виконання, відновлення прав у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

– безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Право на отримання безоплатної  первинної правничої допомоги має кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземці, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

За отриманням безоплатної правничої допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua.

Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правничої допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.