Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

02.06.2023 09:59

Обмежено придатний до військової служби

647993a9e6cfe__БПД-(1).png

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мобілізація - комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань. оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу.
Отримавши повістку, військовозобов’язаний має прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, надати всі необхідні дані і документи. Якщо у людини немає підстав для відстрочки від призову на військову службу, їй виписують повістку на проходження військово - лікарської комісії (далі -ВЛК).
За результатами лікарської та військово-лікарської експертизи ВЛК приймають постанови, які включають:
1.    діагноз, встановлений особі за результатами проведеного обстеження,
2.    рішення щодо ступеня придатності чи про непридатність до служби та
3.    висновок про причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва).
Обмежена придатність означає, що особа не може виконувати військову службу у мирний період, проте це не дає основи для відстрочки в разі воєнного стану.
Під час воєнного стану обмежено придатних осіб можуть мобілізувати, але з певними обмеженнями у несенні військової служби.
Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402 обмежено придатні громадяни України не можуть служити у: 
1)    високомобільних десантних військах; 
2)    плавскладі; 
3)    морській піхоті; 
4)    спецспорудах.

Обмежено придатні військові та призовники можуть служити в умовах воєнного стану, однак їхня служба проходитиме не в бойових частинах, а у військових частинах забезпечення, установах та навчальних закладах Міністерства оборони, в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військкоматах) та інших небойових підрозділах.

Саме під час проходження медичної комісії вказується, які види служби та воєнні роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю. Це залежить і від фізичного стану здоров’я, і від військової спеціальності, займаної посади, віку та роботи військовозобов’язаного.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua .

Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.