Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

30.06.2023 16:03

Увага! Лейкоз

649ed29a522f3__890_450_5c7d1bd45d987-680x510.jpg

Лейкоз – це вірусна інфекція. У цьому і криється небезпека захворювання, оскільки  зараження однієї особини може призвести до захворювання усього стада.

Хвороба має онкологічний характер і може викликати пухлини в різних областях організму тварини. До вірусу лейкозу ВРХ сприйнятливі велика рогата худоба незалежно від породи, віку й продуктивності, а також вівці, кози, кролі, свині та менш сприйнятливі коні, коти, собаки, морські свинки, миші. Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний вірус, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини.

В інфікованих тварин особливо у клінічній стадії змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, зокрема метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію.

Відповідно до чинної інструкції, молоко від таких корів забороняється для реалізації – з метою запобігання поширенню інфекції.

Вірус виділяється з тіла тварини і з кров’ю (може передаватися через укуси комах), і з молоком, і зі слиною, і з іншими екскретами, що  містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі.

Зараження відбувається при спільному випасанні, при спільному утриманні здорових і хворих тварин. Тому, зараз ідеться про те, щоб не розповсюджувати захворювання, не допускати зараження інших.

Динаміка розвитку захворювання свідчить про її поширення з року в рік. Кожен власник повинен знати, що хвору тварину потрібно здавати на забій (м’ясо не вважається небезпечним, оскільки його під час приготування піддають термічній обробці). Багато власників тварин не розуміють всієї небезпеки даного захворювання та замість того, щоб здавати хворих тварин на забійне підприємство, вони залишали тварин вдома, ховали, чим заражували сусідських тварин. Тож, не дивно, що захворюваність на лейкоз росте.

Ця, здавалося б, цілком зрозуміла ситуація, на жаль, викликає цілий скандал. Власники тварин не погоджуються з результатами лабораторного дослідження. Вони підозрюють, що на їхній неприємній ситуації хтось намагається «нажитися» – «скупити м’ясо тварин за безцінь». Але ж тварин, хворих на лейкоз, без обмеження приймають на забій. Адже, при приготуванні яловичини вірус дуже швидко гине.

Ми хочемо, щоб кожна людина дала собі відповідь на запитання: якби ви знали, що ця корова хвора на захворювання інфекційної природи, ви брали б від неї молоко для своєї дитинки? Звісно, тварину шкода, але ще більше шкода людину. Тварину можна купити нову, а от людину вже не відновиш…

Ми закликаємо не купувати молоко біля будинків, магазинів і в підворіттях! Для цього є агропродовольчі ринки, на яких власники корів реалізують молоко і молочні продукти після проведення ветеринарно-санітарної експертизи і обов’язково з ветеринарними документами, які підтверджують що тварина здорова.

Якщо ви все-таки купуєте молоко не на ринку, то вимагайте у власника або у реалізатора ветеринарну довідку, яка видається на здорових тварин кожного місяця, а також паспорт на тварину. Адже лейкоз ВРХ створює потенційну небезпеку здоров’ю людей, які вживають молоко у зв’язку з накопиченням в ньому канцерогенів.

Бережіть себе та здоров’я своїх близьких!