Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

31.10.2022 10:12

Про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб

635f83f73d73e__photo_2022-10-31_09-57-37.jpg

ВПО – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яка залишила або покинула своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру – тобто обставин, визначених у ст.1 Закону.

На довідку мають право:

• Громадяни України, іноземеці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру – тобто внаслідок обставин, які вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних звітах (повідомленнях) уповноважених на це організацій.

• Неповнолітні діти, які отримали паспорт громадянина України, незалежно від наявності (відсутності) реєстрації місця проживання, якщо інформацію про них внесено до ЄІБДВПО.

• Особи, житлові приміщення яких зруйновані або стали непридатними для проживання внаслідок проведення АТО (з 12.04.2014 по 30.04.2018)/ООС (з 30.04.2018 по 24.02.2022).

• Діти, які народилися у ВПО.

• Студенти, учні професійно-технічних навчальних закладів, які перемістилися з населених пунктів, перелік яких затверджено розпорядженням КМУ 1085.

• Студенти, які здобували певний освітньо-кваліфікаційний рівень і мали реєстрацію місця проживання в гуртожитках, після зняття з реєстрації, якщо вони не бажають повернутися до попереднього місця проживання.

• Особи, які відбували (відбувають) покарання в місцях позбавлення волі та мали (мають) зареєстроване місце проживання на території, де виникли обставини, зазначені в ст.1 Закону, на дату їх виникнення, якщо не бажають повертатися до попереднього місця проживання.

• Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу), які проходили військову службу та мали зареєстроване місце проживання на території, де виникли обставини, зазначені в ст.1 Закону, на дату їх виникнення.

• На отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії. Але такі особи:

̵ перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

̵ сплатили або за яких сплатив роботодавець єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Щоб отримати довідку ВПО, заявник може звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Або у період дії воєнного стану може:

• звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;

• звернутися до уповноваженої особи ЦНАПу;

• подати заяву через портал Дія.

Заяву повнолітня і неповнолітня особа подає особисто, а малолітня дитина, недієздатна особа – зокрема через законного представника. Крім того, особа, дієздатність якої обмежена, може самостійно подати заяву.

Заяву про взяття на облік особи, яка визнана судом недієздатною, може подати за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування такої особи:

• її законний представник (для недієздатних осіб, яким призначено опікуна),

• керівник закладу соціального захисту (для недієздатних осіб, яким не призначено опікуна, в разі влаштування такої особи до закладу соціального захисту),

• уповноважена особа органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, яким опікуна не призначено та яких не влаштовано до закладу соціального захисту, або для недієздатних осіб, з опікунами яких втрачено зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях).

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини, яка є дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, для отримання довідки подає від її імені:

• у разі влаштування до дитячого закладу, закладу охорони здоров’я або закладу соціального захисту дітей на повне державне забезпечення ‒ керівник відповідного закладу;

• у разі влаштування в сім’ю громадян під опіку, піклування, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу ‒ законний представник (один з опікунів, піклувальників, прийомних батьків,батьків-вихователів).

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини, яка прибула без супроводження законного представника, для отримання довідки може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, в яких проживає (перебуває) дитина.

Якщо малолітня дитина прибула без супроводження законного представника або родича в якого проживає (перебуває) дитина, заяву подає від її імені представник органу опіки та піклування за місцем перебування такої дитини.

Під час подання заяви про взяття на облік заявник пред’являє один із наступних документів:

• документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України:

а) паспорт громадянина України;

б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

в) дипломатичний паспорт України;

г) службовий паспорт України;

ґ) посвідчення особи моряка;

д) посвідчення члена екіпажу;

е) посвідчення особи на повернення в Україну;

є) тимчасове посвідчення громадянина України;

• документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус:

а) посвідчення водія;

б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;

в) посвідка на постійне проживання;

г) посвідка на тимчасове проживання (є документом, що посвідчує особу, проте не дає права на отримання довідки ВПО);

ґ) картка мігранта;

д) посвідчення біженця;

е) проїзний документ біженця;

є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист;

• свідоцтво про народження дитини;

• е-паспорт;

• е-паспорт для виїзду за кордон;

• довідку про подання документів для оформлення паспорта громадянина України (за формою згідно з додатком 3 до Порядку)...

 

За матеріалами Мінреінтеграції