Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

24.11.2023 15:10

Ради з питань ВПО Полтавської області: залучення громадян до прийняття рішень

6560a0cf32e06__rady-vpo_page-0001-2.webp

Полтавщина в лідерах по утворенню Рад із питань ВПО та консультативно-дорадчих органів підтримки постраждалого населення.

Наразі в Україні понад 520 рад з питань ВПО, з яких 56 утворені для підтримки інтеграційних процесів в територіальних громадах Полтавської області.

Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при органах місцевого самоврядування є універсальним механізмом колегіального представлення інтересів цільової категорії та сприяє посиленню інтеграційних процесів ВПО в приймаючі громади.

Законодавчо створення Рад із питань ВПО унормовано Постановою КМУ від 04.08.2023 №812, а за рекомендаціями Координаційного центру підтримки цивільного населення при Полтавській облвійськадміністрації, громади Полтавщини активно приводять у відповідність діяльність своїх уже утворених консультативно-дорадчих органів із питань підтримки переселенців та формують нові.

Ради ВПО мають бути «голосом» внутрішніх переселенців. Їхня роль полягає в адвокації прав та інтересів ВПО. Вони мають давати владі зворотній звʼязок щодо того, якими є потреби переселенців у тій чи іншій громаді, і якою є результативність роботи з їх підтримки.

На рівні області утворено Раду з питань ВПО при Полтавській ОВА 25 серпня 2023 року у складі 21 особи, з яких 10 – мають статус ВПО та є делегатами рад ВПО районного та місцевого рівнів, 4 члени є представниками правозахисних громадських організацій, 7 – представники структурних підрозділів.

Очолює Раду Лосієвська Ольга Геннадіївна, доктор психологічних наук, професор кафедри психології та соціології Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля, керівник Університетського центру медіації, яка має статус ВПО.

Яка ж ситуація в громадах та районах?

Станом на 24 листопада 2023 року на рівні територіальних громад утворено 56 консультативно-дорадчих органів із питань підтримки ВПО різних формацій.

До складу 50 таких органів відповідно до принципів партисипації входять внутрішньо переміщені особи, які проживають (зареєстровані) в межах відповідної громади та беруть активну участь у її житті та розвитку.

Наразі в області на рівні тергромад діють: 25 «класичних» Рад з питань ВПО; 30 координаційних рад та центрів із питань ВПО, 1 робоча група з питань підтримки ВПО.

У кожному районі області також утворені Ради з питань ВПО при райвійськадміністраціях, які вже обрали своїх голів з числа внутрішньо переміщених осіб, а саме:

  • Людмила Кодберг при Полтавській РВА,
  • Людмила Заїка при Кременчуцькій РВА,
  • Андрій Ярошенко при Миргородській РВА,
  • Юлія Кобзар при Лубенській РВА.

Також голів із числа ВПО вже обрано для консультативно-дорадчих органів у: Полтавській Глобинській, Зінківській, Комишнянській, Котелевській, Лютеньській, Мартинівській, Миргородській, Новооржицькій Новосанжарській, Опішнянській, Петрівсько-Роменській, Ромоданівській та Шишацькій громадах.

До речі, всі утворені консультативно-дорадчі органи нанесені на інтерактивну карту, яка  оновлюється за мірою актуалізації та містить довідкову інформацію про кожну раду http://surl.li/mltzj

Тож Полтавщина досить активно долучилась до процесів формування дорадчих органів з питань ВПО, що є абсолютно природнім, враховуючи значну кількість переселенців, які прийняла область з початку повномасштабного вторгнення.

КОРИСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ:

Детальна інформація щодо Ради з питань ВПО при Полтавській ОВА розміщена в тематичному розділі порталу Полтавської ОВА «Допомога ВПО»

https://poda.gov.ua/page/informatsiyna-dopomoga-dlya-vpo

Електронна пошта Ради з питань ВПО при Полтавській ОВА: vporada.oda@gmail.com  

Мапа Рад ВПО з контактними даними:  http://surl.li/mltzj

Інформаційний телеграм канал:

#Полтавщина_для_ВПО - https://t.me/poltregion4idps

Офіційна сторінка профільного структурного підрозділу ОВА з питань підтримки ВПО – Управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та ВПО: https://www.facebook.com/veteranpoda