Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

24.11.2023 14:59

Центри життєстійкості – «єдине вікно» для підтримки постраждалого населення

65609e25a837c__zhyttye_page-0001.webp

Центри життєстійкості будуть створені в громадах та стануть закладами підтримки цивільного населення, постраждалого внаслідок війни.

Для оформлення документів та отримання адміністративних послуг громадяни вже звикли звертатись до ЦНАПів, хоча кілька років тому і ця форма була новинкою. Центри життєстійкості мають стати по суті соціальним «ЦНАПом», де особа може отримати весь спектр інформації та консультацій щодо отримання соціальних послуг, а також безпосередні послуги з психосоціальної підтримки та гуманітарного реагування.

Наразі громади Полтавської області долучились до експериментального проєкту Мінсоцполітики з формування життєстійкості – інноваційної послуги з надання комплексного психосоціального супроводу сімей, особливо з-поміж постраждалого населення, яка спрямовану підтримку та зміцнення психічного здоров'я.

Відповідно до наказів Міністерства соціальної політики України, дві територіальні громади області: Шишацька селищна та Кобеляцька міська вже включені до переліку учасників цього національного проєкту.

Зазначена ініціатива підтримана і соціально-відповідальним бізнесом. Зокрема, відповідно до укладеного меморандуму з Мінсоцполітики Агрохолдинг «Астарта- Київ» та Благодійний фонд «Повір у себе» здійснює облаштування (проведення ремонтних робіт) центрів життєстійкості в партнерських громадах.

Це той вдалий приклад, коли державницька ініціатива поєднується з бажанням територіальних громад розвивати свої соціальні сервіси, а підприємств – вибудовувати гармонійний діалог із суспільством та брати участь у розв’язанні соціальних питань.

Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості отримання соціальних гарантій.

Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Наразі область активно співпрацює з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру (ПРООН/UNDP) щодо посилення спроможності територіальних громад у наданні соціальних послуг. Полтавщина учасник пілотного грантового проєкту зі створення мобільної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян та паліативного догляду та натуральної допомоги (4 територіальні громади отримали спеціалізовані автомобілі у якості міжнародно технічної допомоги ПРООН Миргородська та Пирятинська міські, Котелевська та Опішнянська селищні).

Також за підтримки ПРООН ведеться робота по створенню Навчально-тренінгового центру соціальної роботи Полтавської області (далі – НТЦ) та облаштування для його діяльності мультифункціонального простору з використанням сучасних комп’ютерних та мультимедійних технологій. Орієнтовне відкриття заплановано на початок грудня 2023 року. Надалі успішна практика буде масштабована на інші області.

Безперечно робота з постраждалим населенням, зокрема з представниками ветеранської спільно вже давно не обмежується соціальним захистом, а потребує впровадження нових методів та моделей роботи.

Зокрема, реалізація завдань ветеранської політики, в частині забезпечення психосоціальної підтримки, комунікації та роботи з населенням, проведення заходів спрямованих на адаптацію та соціалізацію як ветерана, так і самого соціуму є створення та функціонування додаткових сучасних моделей роботи з ветеранською спільнотою через мультифункціональні простори (ветеранські ХАБи, Центри життєстійкості, бізнес-інкубатори тощо).

Це також корелюється із нещодавно прийнятою постановою КМУ від 03.10.2023 №1049 щодо запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.

Але головне, що все це можливо досягти виключно за рахунок спільних зусиль та співпраці між державним, громадським, міжнародним, освітньо-науковим та економічними секторами.

Департамент соціального захисту населення ПОВА