Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

17.11.2023 15:03

Робота по захисту прав дітей

6557648f1767e__097eb8ce565db12efd1fb726ab066b8e-01_0.jpeg

Моніторинг випадків та причини через які діти потрапляють у складні життєві обставини на постійному контролі спеціалістів служби у справах дітей Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради.

Саме для з’ясування та упередження таких випадків заступником міського голови Сергієм Омельченко зі спеціалістами служби здійснено на території Шенгурівського старостату перевірки сімей, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

За результатами виїзду виявлено родину в якій виховуються троє малолітніх дітей. З батьками проведено профілактичну бесіду та роз’яснено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Законом України «Про охорону дитинства» чітко визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Обов’язки батьків висвітлені в ст. 150 Сімейного кодексу України, за невиконання або неналежне виконання яких, батьки несуть юридичну відповідальність, а саме:

адміністративну відповідальність, передбачену статтею 184 кодексу України про адміністративні правопорушення;

кримінальну відповідальність, передбачену статтею 164, 166, 304 Кримінального кодексу України.

Не виконання батьками обов’язків, передбачених чинним законодавством, відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України, є підставою для позбавлення їх батьківських прав.