Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

15.08.2023 08:36

Перевірки, РРО та мінімальне податкове зобовʼязання: Алла Рябкова розповіла про новації Закону 3219

64db0ed67e77a__366716311_1413411072551083_1798614264639624430_n.jpg

3 1 серпня набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року No 3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” Він спрямований на відновлення системи оподаткування довоєнного стану.

Про новації Закону на брифінгу 8 серпня розповіла в.о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова.

“Головне управління ДПС у Полтавській області забезпечило надходження до зведеного бюджету 33 мрд грн, до державного — 21, 6 млрд грн. З 1 серпня набрали чинності деякі зміни до законодавства. Ухвалено Закон, яким внесено зміни, насамперед, у частині оподаткування. Закон вніс зміни у кілька блоків оподаткування”, – зазначила Алла Рябкова.

Відтак, з 1 серпня відновили контрольно-перевірочних заходів податковою службою.

“З початку повномасштабного вторгнення рф були призупинені усі перевірки. З 1 серпня 2023 року їх відновили. В області вже розпочалися планові, позапланові та фактичні перевірки. Зокрема, перелік суб’єктів господарювання, де проводитимуть планові перевірки, можна переглянути на субсайті Головного управління ДПС у Полтавській області”, – розповіла Алла Рябкова.

Також зазначила, що процедура перевірок не змінилася. Проводять їх у штатному режимі. наголосила, що ті перевірки, які розпочали до початку повномасштабного вторгнення рф і не завершили, будуть продовжені з 1 серпня 2023 року.

Алла Рябкова зауважила, що застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій – це гарна можливість платнику податків здійснювати контроль своєї господарської діяльності та дотримуватися податкового законодавства.

“Введення програмних або класичних РРО було передбачено до повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Державна податкова служба платникам податків використовувати програмний РРО. Цей продукт, розроблений ДПС, зручний у використанні, безкоштовний. Його можна використовувати на будь-якому технічному засобі: від мобільного телефона до ноутбука, планшета. Окрім програмного РРО, можна використовувати і касові РРО”, – розповіла Алла Рябкова.

Щодо мінімального податкового зобовʼязання, то це сума податку, яка нараховується власникам земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів.

“Це питання актуальне для тих, хто проживає в селі та має паї, має земельні ділянки або їх орендує. Мінімальне податкове зобов’язання нараховується і юридичним, і фізичним особам”, – розповіла Алла Рябкова.

Основними новаціями Закону № 3219 є:

– визначення порядку та умов повернення субʼєктів господарювання, які використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, встановлену пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – Кодекс), на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання таких особливостей
оподаткування;

– врегулювання питання визначення граничного обсягу доходу після повернення на ставку та групу єдиного податку, визначеного главою 1 розділу XIV Кодексу;

– визначення особливостей справляння єдиного податку платників, які до 1 серпня 2023 року використовували спрощену систему з особливостями оподаткування;

– автоматичне відновлення прав та обовʼязків платника ПДВ при переході із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема, для
тих субʼєктів господарювання, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена, визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення
реєстрації платником ПДВ;

– часткове зняття обмежень на проведення перевірок, відновлення проведення окремих видів перевірок;

– відновлення для платників податків та контролюючих органів перебігу строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема: надання індивідуальних податкових консультацій, розгляду скарг платників податків, надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів.

Поділитись
Дізнайтеся також

Усі новини