Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

14.08.2023 17:11

Спалювати траву заборонено - Полтавська РВА

64da362389a41__32B4E087-5687-4EDE-975F-3E7CF63BE5A2-1116x733.jpg

Останніми роками спалювання стерні, сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до велико-масштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може пере-рости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Випалювання сухої трави, залишків городини, опалого листя шкодить не лише довкіллю, але і здоров’ю людини.

Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності. Окрім того, випалювання стерні, сухої рослинності завжди призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

Управління з питань забезпечення, координації національного спротиву, оборонної роботи та цивільного захисту Полтавської районної військової адміністрації наголошує на неухильному дотриманні підприємствами та населенням громади вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, сільгоспугіддях, особливу увагу необхідно звернути на недопущення випалювання залишків рослинності, сміття та сухостою на території Полтавського району.

Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО.

За спалювання сухостою передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Полтавська районна військова адміністрація закликає громаду Полтавського району відмовитись від спалювання стерні, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює інші негативні наслідки, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.