Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

08.06.2023 13:12

Наукова експедиція харківських орнітологів працювала в регіональному ландшафтному парку «Нижньоворсклянський»

6481a98e733bf__Слайд1.JPG

З 11 по 16 травня цього року група аспірантів-сковородинців та аспірантка й кандидат ветеринарних наук О.М. Рула ННЦ «ІЕКВМ» під керівництвом доктора біологіних наук А.Б. Чаплигіної та доктора ветеринарних наук Д.В. Музики здійснила виїзд до регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», що знаходиться неподалік від села Лучки Полтавського (раніше – Кобеляцького) району, з метою досліджень птахів у гніздовий період.

Завдання досліджень полягали у відлові (за допомогою павутинних сіток) птахів, зняття промірів, вивченні особливостей структури орнітофаунипониззя Ворскли, а також проведення кільцювання птахів. Однією з особливостей наукової програми досліджень науковців ННЦ «ІЕКВМ» був відлов сільської та міської ластівок, колонія яких є багаточисельною в умовах адміністративно-наукового центру парку, де базувалась науково-дослідна експедиція.

Такий центр створений у 2007 році на базі колишнього біостанціонару Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Свого часу, для становлення та розвитку цієї бази, чималих зусиль приклав Андрій Потапович Каришин, відомий учений-хімік – колишній декан природничого факультету Полтавського педагогічного інституту (на той час) імені В.Г. Короленка, пізніше – наукові кафедри екології та охорони довкілля: доктор біологічних наук Олена Миколаївна Байрак, кандидати наук Наталія Олексіївна Смоляр, Ірина Сергіївна Бесєдіна та ін. Нині адміністративно-науковий центр носить ім'я А. П. Каришина. Про біорізноманіття регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», історію місцевості та його створення можна дізнатися в Музеї природи цього центру.

На території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» нами під час експедиції зареєстровано понад 120 видів птахів, 90 з них – на гніздуванні. За допомогою павутинних сіток відловлено 205 особин птахів, які належать до 34 видів. Переважали представники родини в’юркових. Серед цікавинок – пара деркачів, яких досить легко можна почути в Україні (переважно на заплавних луках, і, здебільшого, у вечірній та нічний час), але не так легко побачити. Слід відзначити, що в Україні він є досить звичайним гніздовим птахом на відміну від країн Західної Європи, де він знаходиться під охороною і є досить рідкісним. Також зафіксовано соловейка південного, для якого гніздовими регіонами є Крим та Карпатський регіон. Ну і вдалося зустріти кілька особин птахів-красенів нашої фауни – звичайного рибалочку та кілька іволг.

Окрім того, на території парку постійно спостерігалися фазани (кількість яких в останні роки почала зростати в наших краях), звичайну горлицю. Часто спостерігали й пару косуль, які паслися (хоч і на певній відстані) на лучних просторах біля адміністративно-наукового центру парку.

Ми щиро дякуємо директору парку Шуліці Олександру Миколайовичу та заступнику директора з наукової роботи, к.б.н. Смоляр Наталії Олексіївні, за можливість відвідати парк та провести свої дослідження в такому багатому на птахів місці.

Всі отримані дані досліджень будуть проаналізовані та стануть вагомим підґрунтям для практичного розділу наших наукових здобутків і зафіксують сторінку життя природи парку.

Матеріал надав Роман Мельніков, аспірант кафедри зоології Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди 

Слайд1.jpg Слайд2.jpg Слайд3.jpg