Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

31.05.2023 12:41

До уваги мешканців міста Кобеляки, споживачів послуги з централізованого водопостачання, яка надається ККП «Водоканал Плюс»

6477188928ae2__Roziasnennia-abonplata_2022-10-17.jpg

З 1 липня 2023 року споживачам, що користуються послугами Кобеляцького комунального підприємства «Водоканал Плюс» з централізованого водопостачання , нараховуватиметься плата за абонентське обслуговування, розмір якої становитиме 9,16 грн з ПДВ.

Звертаємо увагу, що на виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 р. № 291) до тарифів  на послуги з централізованого водопостачання не включаються витрати, які включаються до складу плати за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування визначена Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189 – VIII та пункт 11 частини першої статті1 в редакції Закону №1060-ІХ від 03.12.2020р відповідно до якого це – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі – індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі – індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача),  а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньобудинкових систем  водопостачання, водовідведення )”;

Плата за абонентське обслуговування визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс. Тобто плата за абонентське обслуговування розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на 1 абонента та виставлятиметься як окремий платіж.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг» держава регулює  її граничний рівень., який з 01.01.2023 року становить 38,07 грн з ПДВ.

Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання.

Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання  до  останнього числа місяця, що настає за розрахунковим періодом.

Слід врахувати, що кошти за централізоване водопостачання та плату за абонентське обслуговування приймаються на один банківський рахунок, тому, в разі не повної оплати, спочатку розноситься оплата за послуги водопостачання, а потім за абонентське обслуговування .

Зокрема, плата за абонентське обслуговування включає такі витрати:

• з укладенням договору про надання комунальної послуги  (ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ДОГОВІР про надання послуг з централізованого водопостачання )

• зі здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами

• із нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги

•  а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання)

 

Адміністрація ККП «Водоканал Плюс»