Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

25.04.2023 11:39

У громаді відбудеться обговорення щодо призначення старост

644791afe9cb5__1.jpg

Нещодавно відбулося друге пленарне засідання тридцять першої сесії Кобеляцької міської ради, яке провів виконуючий повноваження міського голови-секретар ради Василь Фещенко.

Участь у роботі засідання взяли заступниця міського голови Олена Стаднікова, директор ККП «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко, працівники апарату виконавчого комітету міської ради. Депутатський корпус налічував 17 із 26 депутатів.

Питання, яке мали розглянути народні обранці стосувалося призначення старост у старостинських округах Кобеляцької громади. У ході його розгляду начальник юридичного відділу апарату виконавчого комітету міської ради Аліна Деркач наголосила, що відповідно до ст. 54-1 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, але за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю). У період воєнного стану, діяльність органів місцевого самоврядування здійснюється на підставі ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», яким забороняється проведення масових зібрань.

На минулому засідання сесії було включено питання про затвердження старост у старостинських округах. Однак його розгляд було знято з метою отримання роз’яснення від Полтавської обласної військової адміністрації щодо можливості проведення громадського обговорення з врахуванням обмежень встановлених ЗУ «Про правовий режим воєнного стану».

Кобеляцька міська рада отримала відповідь Полтавської обласної військової адміністрації, в якій рекомендовано провести громадське обговорення у формі інтернет-конференцій, електронних консультацій тощо.

Міською радою прийнято рішення про проведення громадського обговорення у формі зібрання підписних листів відповідно до Порядку проведення громадського обговорення кандидатури старости в старостинському окрузі. Підписні листи з погодження жителів відповідних старостинських округів дадуть можливість затвердити кандидатури старости відповідно до законодавства.

Тому, начальник юридичного відділу Аліна Деркач, запропонувала зняти з порядку денного питання про затвердження старост у старостинських округах до моменту проведення громадського обговорення у формі зібрання підписних листів. Дана пропозиція одноголосно була підтримана присутніми у залі народними обранцями.

У «Різному», депутати обговорювали питання відновлення автобусного сполучення між сільськими населеними пунктами та центральною садибою – м. Кобеляки; наближення надання адміністративних послуг жителям віддалених сіл; виконання посадових обов’язків старостами у старостинських округах.

Щодо автобусного сполучення, то Василь Фещенко запевнив, що дане питання знаходиться на постійному контролі у міській раді. Наразі у тестовому режимі здійснюються рейси Світлогірське-Кобеляки. Також ведуться перемовини щодо відновлення автобусних рейсів і в інших напрямках: Придніпрянське, Орлик, Дашківка, Василівка, Канави, Іванівка та інші.

Не залишилось осторонь і питання надання фінансової допомоги хворим на гемодіаліз. Заступниця міського голови Олена Стаднікова наголосила, що людей з таким захворюванням у громаді 4. І їм міська рада уже виділила по 10 000 матеріальної допомоги. Окрім того, матеріальна допомога виділяється хворим на онкологічні захворювання. Лише у цьому році таких звернень були близько 50. Також, за останній місяць подано 350 заяв від мобілізованих на отримання матеріальної допомоги, як на лікування та реабілітацію, так і по призову. Загалом з початку року уже виділено адресно матеріальної допомоги 112 жителям громади на суму 526 000 грн. Кількість заяв збільшується. Збільшуються і суми, які виплачуються та будуть виплачуватися й надалі.

Щодо наближення надання послуг жителям сільських населених пунктів, то Олександр Ломаков, начальник відділу ЦНАП, повідомив, що наразі старости проходять навчання по вчиненню нотаріальних дій, наданню адмінпослуг та інші. Тож, найближчим часом, жителі віддалених сіл зможуть отримати ці та інші послуги за місцем проживання.

1.jpg 2.jpg