Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

17.03.2023 16:03

РОБОТА ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

641473699ba2a__БПД.jpg

З початку російського вторгнення сигнал повітряної тривоги супроводжує життя українців практично у всіх регіонах.

Відповідно до ст. 153 Кодексу законів про працю, роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

Та керівник суб’єкта господарювання  зобов’язаний забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, у т. ч. під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Кодексу цивільного захисту України, цивільний захист – комплекс заходів, які реалізуються на території України в мирний час та в особливий період і спрямовані на захист населення, територій, навколишнього природного середовища, майна, матеріальних і культурних цінностей від надзвичайних ситуацій та інших небезпечних подій, запобігання виникненню таких ситуацій та подій, ліквідацію їх наслідків, надання допомоги постраждалим, здійснення державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Відповідно до вимог статті 19 Кодексу цивільного захисту України, забезпечення оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій – прямий обов’язок органів управління цивільного захисту

Органи управління цивільного захисту - органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, виконавчі органи міських, районних у містах (у разі їх створення), селищних та сільських рад, керівні органи підприємств, установ та організацій, а також їх структурні підрозділи (посадові особи), призначені для здійснення безпосереднього керівництва діяльністю у сфері цивільного захисту відповідно до компетенції.

На законодавчому рівні немає чітких вимог щодо того, що робити під час повітряної тривоги громадянам. Всі діють відповідно до місцевих норм і правил.

Однак керівник суб’єкта господарювання зобов’язаний забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, у т.ч. під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство.

Проте, у разі загибелі чи поранення людей адміністрацію можуть притягти до кримінальної відповідальності. У Кримінальному кодексі є кілька статей із цього приводу:

  • Стаття 367. Службова недбалість

  • Стаття 270. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної чи техногенної безпеки

  • Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону праці.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua .

Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.