Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

14.03.2023 12:24

Результати анкетування мешканців громади у рамках розробки стратегії розвитку

64104cf72ca7b__Слайд1.JPG

У рамках розробки Стратегії розвитку громади до 2027 року Кобеляцька міська рада з 10 по 20 лютого проводила опитування для визначення перспектив розвитку громади на майбутнє та основних проблем, які існують.

Анкетування здійснювалося серед жителів, активу та приватних підприємців громади. У ході опитування учасникам було запропоновано заповнити онлайн форму анкети, або її друковану копію. Гугл-форми заповнило 279 мешканців громади. У паперовому анкетуванні взяло участь – 226 осіб. Таким чином, в анкетуванні взяли участь505 мешканців громади: 68,8% - жінки та 31,2 % - чоловіки. Середній вік опитаних - 45 років (2,3% - 6 осіб, які взяли участь у опитуванні мають вікову категорію 65+, 3% - 8 учасникам анкетування ще не виповнилося 21 рік.

Опитані мешканці громади є представниками різних сфер діяльності. Переважна більшість – 33,8% належать до робітничих професій, службовці - склали 27,7%, 19% - безробітні.

В даній статті виокремлено актуальні питання та відповіді на них у відсотковому відношенні, які дають можливість оцінити рівень інтегрованості та комфорту проживання в нашій громаді.

На питання «Яким із нижче запропонованих тверджень Ви б охарактеризували громаду», то 81% жителів відповів, що громада немає перспектив. 72% - сказали, що вони просто тут живуть, і лише 20% - пишаються тим, що в ній живуть.

Майже 58% відсотків осіб планують залишитися жити у громаді, 32% респонденти вагалося відповісти на це питання і 10% планують її залишити.

Рейтинг проблем, що існують у Кобеляцькій громади та потребують негайного вирішення, на думку мешканців громади: стан доріг та тротуарів, безробіття, відсутність транспортного сполучення, інвестиції та стан поводження з твердими побутовими відходами.

Переважна більшість мешканців громади вважають, що саме високий рівень безробіття та відсутність самореалізації заважають розвитку нашої громади та підвищенню рівня життя її мешканців.

І саме вирішення питання безробіття, розвиток малого і середнього бізнесу, сприяння розвитку промисловості і сфери дозвілля на думку більшості опитуваних – це основні завдання, які необхідно здійснити для розвитку громади. І саме 65% жителів громади вірять у те, що реалізація цих завдань значно покращиться рівень життя.

Понад 29% опитуваних вважають, що саме географічне положення є основним ресурсом подальшого розвитку громади. 22% - допомога від держави і 18% стверджують, що місцеві жителі зможуть значно покращити її ресурс.

Щодо діяльності приватних підприємців, то переважна більшість продукції, реалізується у межах області та України та не планує переносити власного бізнесу до іншої громади, а навпаки залучати нові інвестиції для збільшення виробництва продукції чи послуг.

Вартий уваги той факт, що 75% опитаних вважають, що саме відсутність зовнішніх інвестицій заважають розвитку громади. Менший відсоток опитаних, говорить про те, що відсутність можливості для самореалізації і недостатня інформованість про громаду за її межами заважає процвітанню кобеляччини.

Сільське господарство: рослинництво, тваринництво, ягідництво і переробка с/г продукції та розвиток туристичного бізнесу є пріоритетними видами діяльності для розвитку громади.

У більшості учасників анкетування є порозуміння та співпраця з місцевою та обласною владою, податковою структурою та дозвільними установами.

Також, дещо неоднозначна ситуація з відношенням до місцевої влади та депутатського корпусу. Більшість опитаних вважає, що місцева влада не вирішує проблеми громади.

У анкетах також було питання щодо бажання жителів громади ввійти до складу робочої групи з розвитку стратегії Кобеляцької громади. І відрадно, що чимало жителів громади виявили бажання працювати у складі групи.

Тож, проведений аналіз дає змогу розставити головні пріоритети та розробити план дій щодо розвитку нашої громади.

Виконавчий комітет Кобеляцької міської ради висловлює свою вдячність усім, хто прийняв участь в анкетуванні, та наголошує, що кожна думка обов’язково буде врахована під час написання Стратегії розвитку.

Більш детальна інформація щодо результатів анкетування буде висвітлена на засіданні робочої групи з розробки стратегії розвитку громади. Дата засідання буде оголошена на вебсайті Кобеляцької міської ради.

64104b7e00974.jpg 64104b7e132f5.jpg 64104b7e4bfd7.jpg 64104b7e576fc.jpg