Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

06.03.2023 09:00

У Туреччині запрацювала послуга обміну українського посвідчення водія

640593182b8e4__image.jpg

3 березня обміняти українське посвідчення водія можна в Туреччині, повідомила заступник начальника регіонального сервісного центру МВС в Полтавській області Ірина Пархоменко. 

Послугу надають мобільні програмно-технічні комплекси у Стамбулі, розташовані за адресою: Londra Asfaltı E-5 Karayolu Üzeri, Airport AVM, 34158 Bakırköy/İstanbul, Türkiye. Вони працюють за графіком:

вт-пт – з 10:00 до 17:00;

сб – з 10:00 до 15:30.

Ірина Пархоменко пояснила, що посвідчення водія можна саме обміняти, а не відновити, тобто послугу надають громадянам, які мають фізичний документ. Відновити втрачене українське посвідчення за кордоном поки що не можна.

Замінити документ можна в таких випадках:

непридатність посвідчення для подальшого користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);

зміна персональних даних власника (прізвище, ім’я, по батькові);

після закінчення терміну дії посвідчення водія (зокрема, для посвідчень, виданих вперше на 2 роки, обмін відбувається без складання іспитів, якщо водій протягом двох років з дня видачі такого посвідчення вчинив не більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху);

за бажанням власника.

Для цього потрібно надати наступні документи:

паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання, а якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання, то разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи;

довідка платника податків – «ідентифікаційний код»;

наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну;

документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу тощо) у разі зміни таких даних.

Прийом громадян відбувається за попереднім онлайн-записом на сайті https://stambul.pasport.org.ua/solutions/e-queue.

Туреччина стала четвертою іноземною державою, де можна обміняти українське посвідчення водія. Таку послугу вже надають у Польщі, Чехії та Словаччині.