Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

24.01.2023 14:56

Робота Центру надання соціальних послуг

63cfd5cb825a4__217C9247-2880-4156-BDA2-E42A7AA58A79.jpeg

Для надання допомоги особам похилого віку та людям з інвалідністю у кожній громаді існують центри надання соціальних послуг.

Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради – це заклад соціального захисту населення, що здійснює соціальну роботу та надає соціальні послуги особам або сім`ям, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах.

Наразі у Центрі надання соціальних послуг у Кобеляцькій громаді перебуває на обліку 2 206 осіб. У центрі функціонує 4 структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома; відділення денного перебування; відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю і відділення надання адресної допомоги.

Окрім того, соціальна допомога вдома здійснюється, як у місті Кобеляки, так і у п’яти старостатах. Загалом це 31 населений пункт. Протягом 2022 року працівники надали безкоштовні послуги 482 особам, послуги на платній основі отримало 4 особи.

Понад 30 видів різних робіт, що входять до складу соціальних послуг, надають 42 соціальні робітники Центру, основні з яких:

- допомога у веденні домашнього господарства (придбання та доставка продуктів харчування, промислових товарів, медикаментів, приготування їжі, косметичне прибирання, допомога при консервуванні овочів та фруктів, розпалювання печі, доставка води з колонки, дрібний ремонт одягу, оплата комунальних платежів);

- допомога в самообслуговуванні (вмивання, вдягання, зміна натільної та постільної білизни, купання, миття голови, розчісування, обрізання нігтів, годування, допомога при користуванні туалетом);

- допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб та інших);

- допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації;

- психологічна підтримка (бесіда, спілкування);

- надання інформації з питань соціального захисту населення тощо.

Навантаження на одного соціального робітника у місті становить 12 осіб, що перевищує передбачені нормативами обслуговування 10 чоловік, у сільській місцевості 8 осіб при нормативі обслуговування 6 осіб. Тож працівники Центру постійно шукають шляхи залучення волонтерів до співпраці по наданню необхідної допомоги вразливим верствам населення територіальної громади.

Для участі людей похилого віку і осіб з інвалідністю у громадському житті організовують різноманітні творчі вечори. Задля їхнього повернення до активного життя співробітники відділення денного перебування спрямовують свою роботу на надання соціальних послуг з оздоровлення, які сприяють відновленню порушених чи частково втрачених функцій організму людини. Медичними сестрами ведеться спостереження за станом здоров’я відвідувачів відділення відповідно до медичних показань та призначень, наданих лікарями Центру ПМСД. Психологом установи надається соціально-психологічна підтримка та проводяться заходи соціально-психологічної реабілітації.

Соціальна робота з особами/сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямків діяльності Центру надання соціальних послуг.

У відділенні надання адресної натуральної допомоги послуги надано 1025 особам. Це послуги перукарські, з пошиття та ремонтування речей, ремонту будинків та парканів; послуги із забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації; соціально-економічні та транспортні.

Робота структурних підрозділів Центру надання соціальних послуг спрямовується на розширення спектру існуючих та впровадження нових видів послуг, освоєння інноваційних методів роботи з громадянами. Для працівників закладу залишається пріоритетним своєчасне надання допомоги людям з інвалідністю аби тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

63cfd5c0dc4e1.jpg 63cfd5c1200f6.jpg 63cfd5c1405c9.jpg 63cfd5c152606.jpg 63cfd5c18c7e7.jpg 63cfd5c196670.jpg