Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

23.01.2023 12:49

«Ніхто не повинен відчувати себе іншим»: як працює Кобеляцький інклюзивно-ресурсний центр

63ce66aa8ff99__photo_2023-01-23_10-22-14.jpg

Навчання та розвиток – важливі складові нашого життя. Кожна людина прагне вдосконалюватися та дізнаватися щось нове. Найбільший багаж знань ми зазвичай отримуємо у школі. Проте є дітки, яким необхідна додаткова увага та турбота, – це особи з особливими освітніми потребами. У Кобеляцькій громаді ними опікується інклюзивно-ресурсний центр.

Інклюзивно-ресурсний центр Кобеляцької міської ради – це комунальна установа, головною метою якої є реалізація права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. Створений центр у 2018 році за ініціативи Відділу освіти та функціонує на базі Кобеляцького ліцею №1. В установі працює директорка та 6 фахівців, які надають психологічні, логопедичні, дефектологічні та реабілітаційні послуги.

Станом на 01.01.2023 року на обліку в інклюзивному центрі перебуває 129 дітей з Кобеляцької громади, які мають особливі освітні потреби. 26 з них – відвідують корекційно-розвиткові заняття.

Серед функцій інклюзивно-ресурсного центру проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини; надання рекомендацій закладам освіти по розробці індивідуальної програми розвитку; консультування батьків; забезпечення дітей корекційними, психологічними та іншими послугами тощо.

Заклад оснащений пандусом, поручнями, є 4 кабінети для роботи з дітьми та батьками. Центр має сучасне обладнання: орбітреки, шведські стінки, розвиваючі килими, дитячі тренажери, велику кількість ігор (у тому числі й електронні) тощо. «Для більш ефективної роботи не вистачає спецтранспорту, щоб здійснювати підвезення фахівців ІРЦ для вивчення дітей з особливими освітніми потребами в різних населених пунктах Кобеляцької громади», – розповідає директорка закладу Ірина Гулієва.

Під час дії воєнного стану працівники беруть участь в акціях, організованих на підтримку ЗСУ. Також колектив проводить заходи для діток, організовує тематичні свята. У центрі панує любляча та привітна атмосфера.

До ІРЦ можуть звернутись батьки, які відчувають занепокоєння щодо розвитку дитини, незалежно від наявності в неї інвалідності чи встановленого діагнозу. Центр приймає дітей від 0 років.

Надзвичайно важливим є саме раннє виявлення особливостей розвитку дитини. Оскільки, чим раніше виявлені проблеми, тим більше шансів має дитина на кращий розвиток та адаптацію у суспільстві. Раннього втручання потребують особи з різними порушеннями розвитку. Своєрідними маркерами для можливого візиту до ІРЦ можуть бути такі моменти: дитина важко опановує освітню програму дитячого садка або школи; з труднощами адаптується до нових умов; не може більше кількох хвилин всидіти на місці; відповідно віку не з’являється мовлення або інші навички (наприклад, самообслуговування); недостатньо розуміє звернене мовлення, прохання та ін.

«Наша команда відкрита до співпраці з усіма небайдужими до долі дітей, які найбільше потребують нашої з вами допомоги, уваги, любові. Ми хочемо зробити все можливе, аби жодна дитина не відчувала себе іншою», – говорить Ірина Гулієва.

63ce669e4cde7.jpg 63ce669e5e8c7.jpg 63ce669f3c4ad.jpg 63ce66a022e86.jpg 63ce66a08e28c.jpg