Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

23.01.2023 12:21

Кобеляцький ЦНАП: робота та плани на 2023

63ce603dad2f7__photo_2023-01-23_11-10-28.jpg

4 січня 2021 року відповідно до рішення сесії міської ради було утворено Центр надання адміністративних послуг – структурний підрозділ, у якому надається широкий спектр послуг різним категоріям громадян.

Олександр Ломаков, начальник відділу ЦНАП, розповів про основні принципи роботи:

«Так як Кобеляцька громада є однією з найбільших на Полтавщині (за винятком районних центрів), ЦНАП обслуговує 60 населених пунктів нашої ТГ. На сьогодні на території громади зареєстровано 25 419 осіб. У відділі є 12 працівників: 6 державних реєстраторів, 4 адміністратори, 1 головний спеціаліст, 1 керівник, – пояснює Олександр.

ЦНАП надає такі види послуг у різних сферах діяльності:
Діяльність бізнесу та громадських формувань;
Будівництво та нерухомість;
Соціальний захист;
Громадянство та міграція;
Земельні відносини.

Загалом існує 2 види адміністративних послуг: реальні та номінальні. Реальні – це такі, що надаються безпосередньо на рівні громади, користуються найбільшим попитом серед населення. У той час, коли номінальні забезпечуються державою та є менш поширеними.

Є частина послуг, за які стягується адміністративний збір. Він встановлюється на рівні законодавства. Сплата йде частко в місцевий бюджет, а частково – у державний. Проте все ж таки більшість послуг безкоштовні. За 2022 рік за рахунок сплати адміністративного збору до міського бюджету надійшло 1 млн 751 тис 538 грн. Це дещо менше, ніж торік, проте в умовах війни є досить хорошим результатом. 

Якщо говорити про аналітику, то можна сказати, що за 2022 рік зареєстровано 30 053 звернення. Найбільша кількість з яких припадає на надання паспортних послуг – 8075. Це на 12% більше, ніж торік. Мали попит серед населення адміністративні послуги  соціального характеру – 7 451 – та послуги, що регулюють земельні відносини – 6 903.

До того ж Олександр Ломаков поділився вагомою новиною: «Досягненням для нас є те, що Кобеляцький ЦНАП взяв участь у Програмі «U-LEAD з Європою» та виборов право на співпрацю з міжнародними організаціями. Головною метою є покращення якості  надання адміністративних послуг для населення та розширення видів та кількості адмінпослуг. А також збільшення кількості ВРМ - віддалених робочих місць. Це дуже важливо для нас. Тому намагатимемося зробити все можливе для того, аби громада вийшла на новий рівень».

 «Зараз ми працюємо над запровадженням адмінпослуг будівельного характеру, будемо вдосконалювати та збільшувати кількість транспортних послуг. У недалекій перспективі запровадження послуг, що стосуються юстиції. У планах запровадити електронну чергу, яка вирішить проблеми розподілу потоків відвідувачів за типом питань та часом. Хочемо встановити термінал самообслуговування. Посприяти збльшенню кількості робочих місць в старостатах громади. Це дуже зручно та актуально», – ділиться задумами начальник відділу.

63ce6033c5c6f.jpg 63ce60ba356e6.jpg