Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

30.09.2022 12:21

Освітня галузь Кобеляччини

6336b5035f6cd__Слайд1.JPG

Ось уже місяць, як триває навчальний процес у Кобеляцькій громаді. На початок 2022-2023 навчального року у громаді функціонує 15 закладів дошкільної освіти та один дошкільний підрозділ, дошкільною освітою охоплено 643 дітей.

У 13 закладах загальної середньої освіти освітні послуги отримують 2 559 здобувачів. Освітній процес забезпечують понад 300 педагогів. Мережа закладів загальної середньої освіти складає 9 ліцеїв, з них 2 опорних заклади: «Кобеляцький ліцей №1», «Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара» та 4 гімназії. Розгалуженість освітньої мережі зумовлена, насамперед, віддаленістю населених пунктів від центру громади.

Новий навчальний рік в умовах повномасштабного вторгнення має багато викликів. Один із них – це створення безпечного освітнього середовища. Освітніми закладами до початку навчального року облаштовано у закладах дошкільної освіти – 10 укриттів, у закладах загальної середньої освіти 9 укриттів та укладено угоди на використання 5 укриттів, які знаходяться на відстані до 100 м від навчального закладу.

В усіх закладах загальної середньої освіти організовано навчання за різними формами. Дев’ять закладів працюють за змішаною формою, один – за дистанційною і лише три заклади працюють очно. Такий освітній формат зумовлений відсутністю власних укриттів та бажанням батьків щодо навчання онлайн.

На даний час проводиться моніторинг освітніх запитів та спроможностей закладів освіти щодо надання якісних освітніх послуг. У 6 закладах загальної середньої освіти організоване інклюзивне навчання (20 класів), в них навчається 31 дитина з особливими освітніми потребами.

Окрім того, при міській раді діє комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Кобеляцької міської ради, який розташований у приміщенні опорного закладу «Кобеляцький ліцей № 1 Кобеляцької міської ради». На обліку в центрі перебуває 127 дітей, що проживають на території громади. У команді ІРЦ працює 6 фахівців: директор, практичні психологи, учителі-логопеди  та учитель-реабілітолог.

Також на території громади діє три заклади позашкільної освіти: Кобеляцька станція юних туристів, Кобеляцький будинок дитячої та юнацької творчості імені Миколи Андрійовича Касьяна й Кобеляцька дитячо-юнацька спортивна школа. Загалом у даних закладах освіти навчається понад 1 200 дітей.

Тож напередодні професійного свята – Дня працівників освіти висловлюємо щиру вдячність усім викладачам, учителям, вихователям за самовіддану працю, високий професіоналізм та тепло сердець, які ви даруєте дітям.

Бажаємо вам міцного здоров'я, щастя, добробуту та успіхів!