Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

22.09.2022 15:45

Бібліотекарі Кобеляцької громади навчалися протидіяти російській пропаганді

632c59072818a__IMG_1673.JPG

20 вересня 2022 року у Публічній бібліотеці Кобеляцької міської ради навчалися інформаційній безпеці під час війни. Учасниками інтерактивної зустрічі стали працівники бібліотек громади, які познайомилися з тим, як працює на Полтавщині в умовах війни проект з медіаграмотності «Маяки критичного мислення». Організувала заняття спільно з книгозбірнею Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ».

Перед початком повномасштабного вторгнення організатори відібрали шість громад Київщини і Полтавщини для участі у проєкті з медіаграмотності, серед них і Кобеляцьку. На той час мова йшла про протидію інфодемії. Війна загострила проблему впровадження медіаграмотності. Зараз поряд з реальною війною триває потужна інформаційна війна. Вона супроводжується брехнею, пропагандистськими наративами, ізоляцією від істинної інформації, ворожими переконаннями та  провокаціями.

Тому, експерти громадської організації «Твій Світ» створили одноденний інтенсив, покликаний формувати навички поведінки в інформаційній площині під час війни. Для участі у проєкті  обрали бібліотеки, адже вони працюють з різними групами людей і можуть бути осередками медіагігієни у воєнний час.

Провела навчання тренерка  з медіагорамотності Ірина Цеба, а учасниці активно працювали, почули відповідь на багато питань, навчалися критично мислити в стрімкій лавині інформації. Завдяки, цій , зустрічі бібліотекарі  зможуть допомагати читачам  формувати навички інформаційної безпеки під час війни так, як на сьогодні від цього, часто, залежить наше життя.

А щоб допомогти бібліотекам тримати інформаційний фронт організатори надали буклети та посібник, а також арт – бокс з матеріалами для творчості, який стане у нагоді при проведенні заходів для зовсім юних користувачів.

Реалізується проєкт за підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (проект Німецького фонду Маршалла США) та фінансування Європейського Союзу.

Ганна Мосієнко

632c5900e8162.jpg 632c5900e8669.jpg