Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

21.09.2022 10:38

ВІДОБРАЖЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ПОДРУЖЖЯ ПРИ ЗАПОВНЕННІ ДЕКЛАРАЦІЇ СУБ’ЄКТАМИ ДЕКЛАРУВАННЯ

632abff08e42a__БПД.jpg

З початку повномасштабної війни росії проти України і по теперішній час декларанти часто звертаються до НАЗК  з наступним питанням: чи потрібно їм зазначати в декларації дружину ( офіційну або «цивільну»), якщо вона з початку року виїхала за кордон та разом ми не живемо?

На це питання НАЗК надало відповідь, що так, обов’язково потрібно зазначати в особистій декларації дружину суб’єкта декларування. Це ж правило стосується й зазначення в декларації відомостей про чоловіків, які знаходяться на теперішній час на фронті. НАЗК розуміє, що в умовах війни для кожної людини важко пережити розставання з близькими, а перебування на відстані може викликати і певні складнощі із заповненням декларації. Проте, Закон «Про запобігання корупції» ( далі – Закон) лишається непохитним, і щоб наближати Україну до європейських стандартів доброчесності публічної служби, посадовці мають продовжувати їх дотримуватися.

НАЗК зазначено, що кохані вважаються членами сім’ї декларанта, якщо:

  1. Офіційно одружені станом на останній день звітного періоду ( для щорічної декларації – це 31.12.2021 ). Незалежно від того чи проживає подружжя разом протягом року, що передує року поданню декларації;
  2. Особи станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом 183 днів протягом року, що передує року поданню декларації:
  • спільно проживали;
  • були пов’язані спільним побутом;
  • мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування ( крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних). Утому числі особи, які спільно проживали із декларантом, але не перебували в офіційному шлюбі.

Відповідь на питання, чи є членом сім’ї особа, з якою суб’єкт декларування проживав спільно сукупно не менше 183 днів протягом року, але 31 грудня – ні, міститься у п. 52 Роз’яснень НАЗК .

Окремо НАЗК надано роз’яснення декларантам коли умова спільного проживання для визнання фактичного шлюбу ( у народі – «цивільного») не обов’язкова. Зокрема, при встановлення ознак пов’язаності спільним побутом, наявності взаємних прав та обов’язків чоловіка й жінки ( у т.ч. і без реєстрації шлюбу) враховують :

  • Факт спільного проживання;
  • Ведення спільного господарства/спільне виконання домашніх обов’язків;
  • Наявність у сторін спільного бюджету, придбання майна в інтересах сім’ї, у тому числі для спільного користування;
  • Здійснення спільних витрат в інтересах сім’ї, у тому числі на продукти харчування, дозвілля, утримання житла ,його ремонт тощо;
  • Інші обставини, які вказують на наявність відносин, притаманних подружжю.

Водночас попри те, що однією з умов, щоб вважати обранця/обраницю членом сім’ї декларанта в розумінні Закону, є спільне проживання, воно не є визначальною ознакою фактичних шлюбних відносин.

Наприклад, якщо партнери довгий час живуть окремо через особливості їхньої професійної діяльності: у зв’язку з відрядженням, проходженням військової служби, навчанням, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми, то така розлука не свідчить про припинення фактичних шлюбних відносин або про їх відсутність.

НАЗК наголошує, що суб’єктам декларування не потрібно забувати, що їх неповнолітні діти є членами сім’ї і відомості про них потрібно декларувати незалежно від того, чи проживає декларант разом із цими дітьми.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою Kobeliatske@legalaid.pl.ua .

Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.