Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

28.06.2022 13:46

Народному аматорському хору «Ветеран» – 40 років!

62badc1538990__IMG_0514.jpg

27 червня 2022 року у Центрі культури та дозвілля міської ради жителі міста вітали народний аматорський хоровий колектив ветеранів війни і праці із 40-річним ювілеєм з часу створення. 

Його історія розпочалася у 1982 році, коли тодішній завідуючий відділом культури Кобеляцького райвиконкому Дмитро Кирилович Срібний запропонував створити такий колектив. На заклик відгукнулися директор Кобеляцького районного будинку культури Семен Олексійович Свячений і художній керівник Валентина Яківна Уткіна, які й почали втілювати цю ідею в життя.

Люди, які пройшли через горнило війни, та не втратили почуття прекрасного, зібралися в один колектив, щоб поспілкуватися й донести до слухача пісні своєї молодості. Так і з’явилася назва – хор «Ветеран».

Проводилися репетиції, розучувалися пісні, які й нині є в репертуарі колективу. Першим керівником хору була Леніна Іванівна Валявська. Одними з перших учасниками хору були Олексій Мусійович Ященко, Паша Антонівна Соловей, Андрій Львович Телятник, Віра Юхимівна Данилець, Іван Якович Ларкін, подружжя Касьяненків - Марія Харитонівна і Олександр Олексійович, Ксенія Григорівна Оксюта, Надія Михайлівна Богданова.

Великої поваги і всенародної шани заслуговують не тільки виконавці, а й незмінний керівник хору Людмила Гаврилівна Лапшикова за її відданість, щирість і творчу роботу, за її наполегливість у збереженні української духовності та розвитку народного самодіяльного мистецтва.

Хор – це спільний дім, в якому живуть ветерани, діляться своїми проблемами й радощами. І не дивлячись на свій поважний вік, всі вони сповнені сил та енергії, бо саме магія пісні пробуджує, згуртовує колектив, піднімає настрій, додає оптимізму та любові до життя.

Хор «Ветеран» завжди радо зустрічають у різних трудових колективах міста, області. Виконавська майстерність та цікавий репертуар приносять колективу заслужені нагороди.

У 2004 році колективу присвоєно звання самодіяльний народний хор «Ветеран». А минулого 2021 року він це звання підтвердив.

Під час урочистої частини депутат міської ради Андрій Мельник від імені Кобеляцького міського голови Олександра Копельця щиро привітав учасників хору «Ветеран» з визначною датою у їх творчості, подякував за багаторічну працю і любов до рідного міста та передав колективу теплі слова побажання здоров’я, натхнення і миру.

Ювіляри приймали вітання, грамоти та подарунки й від начальника відділу культури Кобеляцької міської ради Валентини Пелюхні, вихованців Кобеляцького будинку дитячої та юнацької творчості імені  Миколи Касьяна, Кобеляцької дитячої музичної школи Олександра Скляренка, директора Кобеляцької публічної  бібліотеки  Галини Мосієнко, голови  творчого громадського об’єднання  «Літератор» Леоніда Митька.

Також вітання пролунали від почесної гості свята Андріани Миколаївни Касьян. Учасників хору «Ветеран» та родину Касьянів пов’язує міцна, тривала дружба. Неодноразово пісні у виконанні колективу лунали в будинку Миколи Андрійовича. Під час проведеного заходу учасники хору виконали пісню  «Руки Касьяна».

Цього дня лунали вокальні композиції як у виконанні самих ювілярів, так і їх колег по творчому цеху. Протягом двох годин святкового дійства не змовкали овації, адресовані артистам, для яких пісня – це справжній еліксир молодості і натхнення.

62badbe99c37c.jpg 62badbf15cedd.jpg 62badbfa2d95a.jpg 62badc0e4b915.jpg