Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

12.04.2022 15:57

Продовжено термін звернення за допомогою на проживання внутрішньо переміщеним особам

62554d45722e3__unnamed.png

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 №332 передбачено надання внутрішньо переміщених особам допомоги на проживання.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення протягом воєнного стану та один місяць після його припинення чи скасування. Допомога надається за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Звертаємо увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2022 №418 «Про внесення змін до порядку, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. №220 і від 20 березня 2022 р. №332» продовжено термін звернення за призначенням допомоги на проживання.

У разі звернення за допомогою до 30 квітня 2022 року, допомога надається з березня 2022 року.

Право на отримання допомоги на проживання мають громадяни, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми "єПідтримка", затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204, і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Допомогу отримають також внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505. Таким особам допомога буде нарахована автоматично, без додаткового звернення.

  Допомога надається у розмірах:

  - для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;

  - для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Як внутрішньо переміщеним особам отримати допомогу на проживання?

  Крок 1. Необхідно подати заяву про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

  Крок 2. Одночасно із заявою про взяття на облік подати заву на призначення допомоги.

  У разі якщо ви зареєструвались як внутрішньо переміщена особа, але за допомогою не звертались, то вам необхідно додатково подати заяву на отримання допомоги.

Для подання заяви про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та допомоги на проживання необхідно звернутися особисто за місцем фактичного перебування:

  - у територіальних громадах - до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг;

  - в містах обласного значення - до управління соціального захисту населення.

Заява подається від кожної повнолітньої або неповнолітньої (віком від14 до 18 років) особи особисто, а заява від малолітньої дитини подається одним із батьків або законним представником.

Для заповнення заяви необхідно при собі мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків та інформації про встановлення групи інвалідності (у разі наявності).

Заяву про виплату допомоги малолітній дитині, яка прибула без супроводження законного представника, може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

Виплата допомоги буде проводитися на поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або банківський рахунок заявника відкритий у будь якому уповноваженому банку (за стандартом IBAN), який зазначається у заяві.