Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

14.03.2022 08:56

Евакуація та організація прихистків

622ee726a75fa__photo_2022-03-13_12-59-43.jpg

Сотні тисяч українців змушені покинути домівки та переїхати на більш безпечні території або виїхати за кордон. Пропонуємо інструкції щодо евакуації, швидкого та безпечного пересування, а також організації проживання у прихистках.

Хто організовує евакуацію

обласні військово-цивільні адміністрації

працівники Товариства Червоного Хреста

поліція

Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)

місцеві органи влади

Військові повідомляють про безпечний маршрут евакуації і забезпечують режим припинення вогню, якщо це можливо.

Як відбувається евакуація

На період евакуації оголошується режим припинення вогню по всій лінії руху транспорту.

У локації, про яку повідомляють заздалегідь, формують колону з автобусів з жителями міста або селища.

До евакуаційної колони можуть приєднуватися і приватні автомобілі, які повинні рухатися чітко за маршрутом колони.

У пункті призначення евакуйовані люди отримають допомогу, житло та харчування.

Як дізнатись про початок евакуації

по радіо та телебаченню

через соцмережі та месенджери

через рухомі групи з гучномовцями на вулицях

Розповідають зокрема про час евакуації, пункти збору, маршрути руху і контакти штабів евакуації.

Як дізнатися про початок евакуації у районах, де немає зв’язку

Варто стежити за офіційною інформацією на радіо, у медіа або слухати оголошення пересувних гучномовців. Якщо ви перебуваєте в укритті, слухайте сигнал “Увага всім” (сирена). Після неї перевірте інформацію з доступних офіційних джерел, наприклад по радіо.

Якщо я не маю доступу до інформації про початок евакуації, не зможу почути сирену, не маю можливості пересуватись самостійно або перебуваю у заваленому бомбосховищі?

Спробуйте подзвонити на гарячу лінію Тероборони ЗСУ 0 800 507 028 або номери 101, 102 і повідомити про своє місцеперебування. Тоді місцева влада додасть вашу адресу до переліку тих, за якими потрібна допомога з евакуацією.

Як поводитись якщо ви – переселенець

Дотримуйтесь правил евакуації, наведених вище. Якщо ви виїжджаєте своїм ходом, дізнайтесь про умови та шляхи виїзду, не порушуйте встановлених правил та режимів.

Зберіть найбільш необхідні речі, в тому числі документи, гроші, ліки, одяг та харчові продукти, детальніше читайте у нашій довідці. Можливо вам доведеться частину шляху долати пішки, враховуйте це під час пакування речей. Заплануйте зупинки та ночівлі, зберіть контакти та повідомте про ваш приїзд.

Об’єднуйте зусилля. Дізнайтесь, хто ще можу з вами пройти частину шляху, та координуйте зусилля, об’єднуйте та оптимізуйте ресурси: паливо, харчові продукти, ліки тощо.

Рухайтесь обережно. На вашому шляху можуть трапитись небезпечні ділянки, не намагайтесь їх швидко перетнути, краще зачекайте, поки ситуація стабілізується.

Повідомте про своє прибуття в органи місцевої влади та у волонтерські центри. Надайте інформацію щодо кількості осіб, віку, стану здоров’я, нагальних потреб.

Просіть, але не вимагайте. Місцеві громади максимально залучені до влаштування прихистків і забезпечення переселенців всім необхідним, але їхні ресурси також обмежені.

Уникайте конфліктів. Не обговорюйте політичні погляди та військову ситуацію. Агресія та вандалізм не є проявами патріотизму. Будьте чемними та доброзичливими.

Зберігайте спокій. В критичній ситуації важливо зберігати стабільний психологічний стан. Допомагайте тим, хто відчуває перевтому, тривогу чи паніку, дотримуючись простих порад. Ретельно обирайте джерела правдивої інформації.

Допомагайте. Ви можете поділитися ресурсами з іншими переселенцям, а також взяти на себе обов’язки з організації побуту та дозвілля або ж допомогти місцевій громаді.

Плануйте свої подальші кроки, наскільки це можливо. Якщо ви збираєтесь залишитися у прихистку, організовуйте свій побут на довготривалий час. Якщо ж ви плануєте рухатись далі, прорахуйте маршрут та організуйте все, що необхідно для продовження шляху.

Як допомогти переселенцям під час війни

Критично важливо розбудувати логістичні ланцюжки та центри прихистку, які б дозволяли максимально ефективно розселяти людей, забезпечувати найнеобхіднішим, допомагати їм дістатися кордону.

Приймати людей можуть не тільки великі міста чи районні центри. Значну частину переселенців можуть розмістити невеликі громади, які знаходяться як біля основних транспортних магістралей, так і ті, до яких добиратися трохи довше. Розповідаємо, що можуть зробити громади зараз, щоб бути готовими надати прихисток переселенцям.

Хто потребує допомоги

Люди, які виїжджають з зони бойових дій у бік західного кордону. Дуже часто вони проводять в авто по дві доби без сну і їжі. Тому навіть кілька годин сну у ліжку будуть для них за порятунок. Їм потрібна допомога на шляху до пунктів пропуску на західних кордонах України.

Переселенці, які шукають прихисток в областях, де немає боїв. Такі люди планують зупинитися від кількох тижнів до кількох місяців. І дуже часто готові платити за оренду помешкання.

Волонтери, які займаються постачанням засобів захисту, ліків та продуктів харчування. Багато з них курсують між північними і центральними регіонами на захід до кордону й назад. Вони проводять в дорозі десятки годин, тому потребують тимчасового місця для перепочинку.

Що може зробити кожна громада вже зараз

Перевірте наявність помешкань, в яких ви можете розмістити людей, що шукають прихистку. Це можуть бути як заселені житлові будівлі, де люди готові прийняти до себе переселенців, а також садиби, мотелі та готелі. Так і будівлі, у яких зараз ніхто не живе, але вони придатні для проживання, або можуть бути для цього пристосовані. Наприклад, людей можна також розселити в приміщеннях офісів, музеїв, спортивних зал, садочків та шкіл.

Отримайте згоду власників приміщень на поселення переселенців та дізнайтеся, як ви можете отримати ключі від житла. Вільні квартири/будинки мають бути де факто, а не де юре.

Перевірте стан житла, де плануєте розміщувати переселенців. Воно має обігріватися (газ, електрика, дрова), бути з доступом до води (централізований водогін, криниця) та туалетом. Добре, коли є можливість приготувати гарячу їжу. Це не забаганки – це базові потреби.

Перевірте, чи є в помешканні все необхідне для проживання, де плануєте розмістити переселенців: ковдри, подушки, посуд.

Знайдіть обігрівачі, якими зараз не користуються. Це дозволить обігріти навіть кімнату без опалення.

Виділіть робочий номер телефону, за яким люди, що шукають прихисток, можуть дізнаватися про можливість поселення в громаді.

Призначте координатора від громади, який зможе організувати забезпечення переселенців їжею, одягом, паливом (дрова для пічки чи газовий балон).

Підтримуйте порядок та дисципліну. Припиняйте можливі спроби підвищити ціни на житло або продукти харчування, запобігайте конфліктам.

Залучіть місцевий бізнес та соціальні служби. Продуктові магазини можуть допомогти з харчуванням, аптеки – з постачанням ліків, перевізники – з транспортом, навчальні заклади – з організацією дозвілля для дітей.

Організуйте роботу волонтерів. Жителі громади можуть допомогти переселенцям продуктами, транспортом тощо. Вони також можуть допомогти організувати побут, постачання ліків, теплих речей. Завдання місцевої влади – організувати роботу волонтерів і координувати її.

Тримайте зв’язок з іншими громадами. Деякі з них вже можуть поділитися позитивним досвідом допомоги біженцям, а також надати вам додаткові ресурси. Об’єднувати зусилля з іншими громадами для більш ефективного розв’язання нагальних питань.

Як поводити себе з переселенцями

Важливо пам’ятати, що переселенці залишили свої домівки не від доброго життя. Хтось не зміг залишатися з дітьми вдома, де кілька разів за ніч доводилося спускатися в бомбосховища і чути звуки вибухів. Хтось залишив свій дім під обстрілами й вже у дорозі дізнався, що повертатися нікуди – будинок розбомбили окупанти. А хтось дивом вирвався із міста, яке російська авіація намагається зрівняти із землею.

Спілкуйтесь із ними. Люди перебувають в стані шоку і стресу. Тому важливо їх підтримати, вислухати та заспокоїти. Спілкування вкрай потрібне, воно допомагає прибрати всі непорозуміння.

Поясніть їм правила перебування у прихистку, розкажіть про можливості та обмеження, які існують. Це допоможе краще організувати побут. Крім того, чіткий порядок дозволить уникнути зайвих конфліктів та непорозумінь.

Допоможіть людям харчами. Не говоріть передчасно про перебірливість переселенців в їжі – ви можете не знати, чи їдять вони м’ясо, чи мають непереносність лактози або ж харчові алергії. Осуд залиште для мирних часів.

Організуйте їхній побут та постачання. Люди, які опинилися в новому для себе місці, повинні розуміти, до кого та як слід звернутися у разі виникнення нагальних потреб. Наприклад, не у кожній громаді може бути аптека з потрібними ліками – їх потрібно буде замовляти чи привозити з іншого населеного пункту.

Знайдіть їм заняття, адже робота допомагає відволіктись. Дорослі переселенці можуть робити просту роботу і допомагати як в організації побуту прихистків, так і працювати на користь громади. Організуйте також дозвілля для дітей та підлітків (книги, іграшки, навчання) – в критичних умовах важливо створити для них відчуття затишку та безпеки.

Допоможіть їм з плануванням. Дехто з переселенців захоче залишитися в громаді на декілька тижнів, дехто плануватиме дістатися кордону. Допоможіть їм організувати маршрут і знайти транспорт для продовження руху.

Як запропонувати свою допомогу переселенцям

Якщо ви хочете стати волонтером, запропонувати свої послуги, речі, транспорт та іншу допомогу, звертайтесь до волонтерських координаційних центрів на місцях або до Української волонтерської служби.

Якщо ви готові прийняти у себе вдома сім’ю, яка шукає захисту, ви можете заявити про це на спеціалізованому сайті “Прихисток”.