Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

28.02.2022 14:47

ЩОДО СВОЄЧАСНОГО ВИКОНАННЯ ПОДАТКОВИХ ОБОВ’ЯЗКІВ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

621cc6f36e193__bpd-logo.jpg

Державна податкова служба  України у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні з огляду на військову агресію з бору Російської Федерації проти України інформує про на ступний порядок дій у зв’язку з необхідністю своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених Податковим Кодексом України (далі ПК України).

Торгово-промисловою палатою України (далі ТПП України) повідомлено про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року.

Державна податкова служба інформує, що платники податків відповідно до пп. 112.8.9, пп.112.8 ст. 112 ПК України звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України.

У випадку відсутності можливості у платника податків своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання строків сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних, розрахунку коригування у відповідному Реєстрі, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або етилового спирту, тощо платники податків звільняються від відповідальності.

Разом з тим, такі обов’язки мають бути виконані платниками податків відразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Також ДПС повідомляє, що податкові перевірки у період  дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

Протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) штрафні санкції за порушення законодавства з питань РРО не застосовуються.

Щодо реєстрації акцизних накладних у ЄРАН, повідомляємо, що на період дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товаро-транспортної накладної та паперового примірника акцизної накладної. Незважаючи на засвідчення ТПП України настання факту форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з метою забезпечення стабільного фінансування Збройних сил України, ДПС звертається до платників податків, за можливості, виконувати свій податковий обов’язок щодо сплати в повному обсязі відповідних сум податкових зобов’язань, у тому числі до настання термінів  сплати на відповідні рахунки для сплати податків і зборів.

Всі здійснені передплати будуть відображені в інформаційних системах ДПС, зокрема, в інтегрованих картках платника, з урахуванням дати фактичної сплати, та враховані про обрахуванні їх зобов’язань  майбутньому.

Міністерство фінансів України та Державна податкова служба працюють над питанням незастосуванням штрафів за несвоєчасне подання декларації, а також розробляють можливість не застосовувати до платників податків фінансову відповідальність за несвоєчасне подання декларацій в умовах воєнного стану.

Державна податкова служба повідомляє, що продовжує забезпечувати ведення обліку податків, зборів, платежів та єдиного з метою наповнення бюджету. Сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом або представником платника податку незалежно від незалежно від можливості подачі до контролюючих органів декларацій.

Платники податків мають можливість сплатити податки до настання термінів сплати, як в готівковій так і безготівковій формах.

Сплачені сьогодні податки  - це допомога армії та державі.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою Kobeliatske@legalaid.pl.ua .

Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.