Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

20.01.2022 14:13

День Соборності та Свободи України. В єдності – наша сила!

61e9526804c1b__IMG_0226.JPG

22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну.

Проголошення Соборності УНР та ЗУНР стало історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Саме тому, 22 січня ввійшло до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України.  

Напередодні, 20 січня, працівники Кобеляцької публічної бібліотеки спільно з Центром культури та дозвілля провели тематичний захід «Соборна Україна: під прапором волі», у якому взяли участь секретар міської ради Володимир Жуков, учні Кобеляцької ЗОШ І-ІІ ступенів №3 та громадськість міста.

Завідувачка відділу обслуговування бібліотеки Оксана Черкаська розповіла про історію свята, про ідею соборності, яку плекали ще за часів Київської Русі, в період козацтва та протягом подальших століть і аж до сьогодення, та ознайомила з поняттям слова «соборність».

Окрім того, у читальному залі бібліотеки була представлена книжкова виставка «Великий день єднання», розділи якої присвячені пам’ятним подіям січня. Мета виставки – поглиблення знань молоді про історію творення української державності, знайомство з видатними історичними постатями, які виборювали соборність та незалежність України.

Наприкінці заходу був проведений флешмоб «Україна єдина!».

У знак вдячної пам’яті про усіх тих, хто боровся за незалежність і Соборність, відбулася церемонія покладання квітів до погруддя Тарасу Шевченку.

Мета заходу – виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини, національної свідомості, людської гідності, пробудження інтересу до поглибленого вивчення iсторії та культурних надбань українського народу.

 

 

 

61e9524ec27f8.jpg 61e952544e0c5.jpg 61e9528c7797c.jpg 61e952996daed.jpg 61e952d3decd9.jpg