Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

10.01.2022 15:05

Що таке домашнє насильство?

61dc2f65c4cc0__насильство_стоп.jpg

Домашнє насильство - це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству).

Види домашнього насильства:

1. Економічне насильство – це умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборона працювати або надмірне примушування до праці, заборона навчатися;

2. Психологічне насильство – включає словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняє емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров'ю;

3. Сексуальне насильство – будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

4. Фізичне насильство – ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Дитина свідок (або очевидець) насильства – теж особа, яка постраждала від домашнього насильства!

У ВИПАДКАХ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Якщо починається сварка, яка може закінчитися фізичним насильством, спробуйте перейти у приміщення, яке можна легко покинути. Намагайтеся триматися ближче до виходу. Уникайте суперечок у кімнатах, де є гострі та ріжучі предмети.

Знайдіть місце, куди зможете піти у разі небезпеки. Важливо, щоб це було місце, де зможуть Вас захистити і у якому кривдник одразу не знайде Вас

Домовтеся зі своїми сусідами, щоб вони викликали поліцію у випадку, коли почують крик з Вашого помешкання

Зробіть та заховайте у надійному місці запасні ключі від дому/квартири або машини так, щоб у разі небезпеки Ви могли швидко вийти та дістатися до безпечного місця.

Заховайте в безпечному місці необхідну суму грошей, список з номерами телефонів, паспорт, документи дитини, інші важливі документи, також деякий одяг та необхідні ліки

Заздалегідь дізнайтеся телефони місцевих служб, які зможуть надати Вам необхідну підтримку

Не мовчіть! Розкажіть про свою проблему людям, яким довіряєте найбільше та обов'язково зверніться за допомогою до спеціалістів.

ЗАСОБИ ВПЛИВУ НА КРИВДНИКА

Винесення термінового заборонного припису (до 10 діб):

- заборона контактувати з постраждалою;

- зобов'язання залишити місце проживання.

Кримінальна відповідальність

Винесення судом обмежувального припису (від одного до шести місяців)

Взяття на профілактичний облік у Національній поліції України

Адміністративна відповідальність: стаття 173-2 КУАП - тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Анулювання дозволів на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів їх власникам у разі вчинення ними домашнього насильства, а також вилучення зброї та боєприпасів у порядку, передбаченому законодавством.

НЕ МОВЧІТЬ – ЗВЕРТАЙТЕСЬ ТА БЕЗОПЛАТНО ОТРИМАЙТЕ МЕДИЧНУ, СОЦІАЛЬНУ, ПСИХОЛОГІЧНУ, ПРАВОВУ ДОПОМОГУ

Екстрений виклик поліції «102» (цілодобово) Telegram чат-бот #ДійПротиНасильства

Національна «гаряча» лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею та попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на всій території України) або 116-123 (безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів)

Гаряча лінія для жертв домашнього насильства в Україні «15-47».