Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

04.01.2022 09:00

Патронат над дитиною

61d3ee33725ab__IMG-f37bd28d292d3df1513c1abca5da9c57-V.jpg

29 грудня 2021 року відбулась зустріч фахівців Кобеляцької районної філії Полтавського обласного центру зайнятості  з  начальником Служби у справах дітей Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Царичанською Світланою Михайлівною та завідуючою Відділом соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради  Панасенко Тетяною Григорівною.

Метою заходу було обговорення питання поглиблення та розвитку співпраці центру зайнятості із Службою у справах дітей і Відділом соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю в напрямку пошуку кандидатів у патронатні вихователі з числа зареєстрованих безробітних.

«Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатним вихователем може бути громадянин України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 (для чоловіка), який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, спільно з добровільним помічником (членом сім’ї) пройшов курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклав договір про надання послуг патронату», – розповіла Тетяна Григорівна, зазначивши, що патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору.

Світлана Михайлівна розповіла, що фінансування послуг патронату складається з оплати послуги праці патронатного вихователя в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб та соціальних виплат на дітей в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць. За складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної тощо, встановлена система надбавок у розмірі 10%.

У ході обговорення вирішено проводити інформаційну роботу для більшого інформування,   обізнаності населення щодо запровадження в громаді послуги патронату над дитиною.

Родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, що мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, можуть звертатися за  інформацією до Кобеляцької районної філії Полтавського ОЦЗ за адресою: м.Кобеляки, вул.Дніпровська,7, або до Служби у справах дітей Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради: м.Кобеляки, вул.Касьяна,29 .

 

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланням: https://pol.dcz.gov.ua/