Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

14.10.2024 08:46

Що таке патронат?

51c94e85-6d12-49fc-9646-5e2dddb26404.jpg

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставинах.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Суть патронату – у забезпеченні сімейного догляду дитині, яка тимчасово залишилася без батьківського піклування, а також – у забезпеченні вирішення кожного такого випадку у спосіб, який відповідатиме найкращим інтересам дитини за умови підтримки її біологічної сім’ї.

Забезпечує патронат над дитиною у територіальній громаді патронатний вихователь та його помічник, які є патронатною родиною (або родиною патронатного вихователя).

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Залучення ще одного члена сім’ї обґрунтовується потребою підтримки у виконанні певних обов’язків з догляду, особливо, у разі влаштування одночасно декількох дітей, немовляти, дітей з інвалідністю тощо.

Діяльність патронатного вихователя пов’язана з надмірним психологічним навантаженням, потребує спеціальної підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, визначення її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для дитини родинних стосунків, підготовки дитини до повернення у свою сім’ю, або налагодження контактів дитини з її «новою» сім’єю.

Хто такий патронатний вихователь? Патронатним вихователем може бути особа, в тому числі фізична особа - підприємець, яка провадить підприємницьку діяльність за визначеним видом економічної діяльності (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91, та/або КВЕД 85.59) відповідно до відомостей з ЄДРПОУ, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також:

може створити влаштованій дитині належні умови для проживання, навчання та розвитку, здійснення санітарно-гігієнічних процедур;

має повнолітнього члена своєї сім’ї (чоловіка або дружину, сина чи доньку, іншого члена сім’ї) чи іншу повнолітню особу, яка готова бути помічником патронатного вихователя та разом з кандидатом у патронатні вихователі пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Хто такий помічник патронатного вихователя? Послуга патронату над дитиною надається патронатним вихователем та його помічником.

Помічником патронатного вихователя може бути особа з-поміж повнолітніх членів сім’ї патронатного вихователя (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї), інша повнолітня особа, у тому числі особа, яка провадить підприємницьку діяльність, не має обмежень, пройшла відповідне навчання та надає допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Хто може бути влаштований під патронат?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі:

  • діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей;
  • діти, які перебували у формах сімейного виховання;
  • малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей (не залежно від їх кількості, віку та статі).

Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.

Який термін перебування дітей під патронатом?

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя становить до трьох місяців, але у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про його продовження не більш як до шести місяців. В умовах воєнного стану строк перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначає служба у справах дітей з урахуванням обставин надзвичайного або воєнного стану. Дитина може перебувати до закінчення війни й протягом місяця після закінчення/скасування воєнного стану.

Яке фінансування/грошове забезпечення?

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

грошове забезпечення за надану послугу патронату над дитиною становить три мінімальні заробітні плати на місяць.

Розмір грошового забезпечення помічника патронатного вихователя за надану послугу патронату над дитиною, становить одну мінімальну заробітну плату на місяць.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Так, з 1 січня 2024 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років – 6407,50 грн. (2563 грн х 2,5), а для дітей віком від 6 до 18 років – 7990,00 грн. (3196 грн. х2,5). У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату над дитиною збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

Патронатними вихователями НЕ МОЖУТЬ бути особи, які:

  • виховують власну дитину віком до трьох років, дитину з інвалідністю підгрупи А або дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;
  • є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями;
  • обмежені у дієздатності; визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах;
  • стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;
  • перебувають під слідством;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу), або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;
  • були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148150150-1164166167169181187324442 Кримінального кодексу України, або мають не погашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень;
  • перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції;
  • за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;
  • проживають (перебувають) на території активних бойових дій та тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України,
  • Також патронатними вихователями не можуть бути особи, члени сім’ї яких проживають на спільній житловій площі з патронатним вихователем та мають обмеження.

Щоб стати патронатним вихователем необхідно відповідати цілому ряду вимог. Однак, навіть формальна відповідність останнім не завжди вказує на те, що особа, яка виявила бажання стати патронатним вихователем, дійсно свідомо та обмірковано робить кроки на шляху до створення патронатної сім’ї.