Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

27.09.2024 13:00

Кожна дитина має право на батьківську любов і матеріальну підтримку

dd78923a-6ea9-4bbb-8e2b-88edc0ced51a.jpg

Кожна дитина має право на батьківську любов і матеріальну підтримку. Захист прав дітей в Україні є одним із ключових напрямків у державній політиці, і одним із головних механізмів є робота щодо стягнення аліментів.

💰 Аліменти – це кошти для життя та розвитку дитини, які закон зобовʼязує платити одного з батьків неповнолітньої дитини.

👆🏻 Забезпечення регулярної виплати аліментів зобов’язане гарантувати дитині належний рівень життя, включаючи доступ до освіти, медичних послуг та інших основних потреб.

Але що робити, якщо один з батьків відмовляється сплачувати аліменти❓

Мати чи батько, з якими проживає дитина, може звернутися до суду задля стягнення аліментів.

❗️Існує два способи звернення до суду для стягнення аліментів:

📌 у порядку наказного провадження, яке передбачає звернення із заявою про видачу судового наказу. Цей спосіб є швидким та спрощеним, адже для нього не потрібно судове засідання. Однак, розмір аліментів, які таким чином можна стягнути, є обмеженим: 1/4 заробітної плати для однієї дитини, 1/3 – для двох, половина заробітної плати – для трьох і більше. Заява подається за зареєстрованим місцем проживання відповідача;

📌 у порядку позовного провадження, яке передбачає звернення з позовною заявою. Цей спосіб надає можливість стягнути аліменти у більшому розмірі, адже законом не передбачено граничного максимального розміру аліментів. У цьому випадку заяву можна подати за місцем проживання як позивача, так і відповідача.

Юстиція без бар’єрів – ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської

Інформація станом на 27.09.2024