Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

27.09.2024 10:01

Надання соціальних послуг учасникам бойових дій обговорили на засіданні круглого столу

03ec2b3a-afa7-4eac-aa7a-62fd5786f30f.jpg

25 вересня 2024 року в приміщенні Кобеляцького управління Полтавської філії Полтавського обласного центру зайнятості відбувся круглий стіл за участю соціальних партнерів, представників органів місцевого самоврядування, бізнесу та волонтерів.

Метою даного заходу було об’єднання зусиль  у напрямі комплексного забезпечення надання соціальних послуг учасникам бойових дій, зокрема їх повернення на ринок праці, навчання, соціальної адаптації та психологічної підтримки.

В засіданні круглого столу взяли участь: начальник Кобеляцького управління – Хейлик Н.М., виконуюча обов´язки директора Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради – Сулима Н.І., начальник Відділу №4 Управління соціального захисту населення Полтавської районної військової адміністрації – Боровик О.М., головний спеціаліст відділу соціального забезпечення апарату Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради – Савенко О.О., завідувач сектору економічного розвитку, проєктного менеджменту та інвестиційної діяльності Виконавчого комітету Білицької селищної ради – Тюпка М.В., психолог Третього відділу Полтавського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – Іщенко Н.К., психолог Центру життєстійкості – Рикова І.О., секретар ПрАТ "Кобеляцький завод продтоварів" МРІЯ" – Кулик О.В. та волонтер – Сідаш М.О.

Наталія Хейлик  інформувала про стан ринку праці, проаналізувала можливості працевлаштування учасників бойових дій та презентувала активні програми Державної служби зайнятості:  компенсації роботодавцям при працевлаштуванні учасників бойових дій, навчання, надання ваучерів для підтримання конкурентоспроможності   на ринку праці, гранти для ветеранів та членів їх сімей, громадські, тимчасові та суспільно-корисні роботи. В підсумок повідомила, що з початку повномасштабного вторгнення послугами Кобеляцького управління скористались 52 учасника бойових дій, за цей період 9 з них було працевлаштовано на постійну роботу, 6 залучено до участі в суспільно корисних роботах, дві особи отримали ваучери на перепідготовку за робітничою професією «водій автотранспортних засобів», двоє скористались урядовою програмою «єРобота» та отримали кошти на розвиток власного бізнесу.

Волонтер Марина Сідаш наголосила, що служба зайнятості робить велику роботу для підтримки ветеранів і від імені військових подякувала за  допомогу та ініціативність.

Соціальні партнери надали ґрунтовну інформацію про свої можливості в плані соціальної адаптації до мирного життя та психологічної підтримки.

Виконуюча обов´язки директора Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради – Сулима Ніла Іванівна інформувала, що за ініціативи Мінветеранів запроваджується інститут помічника ветерана. Головним завданням помічника ветерана стане всебічна допомога з налагодження побуту,  працевлаштування, реалізації проєктів власного бізнесу, навчання новим навичкам, реабілітації й лікування, юридичного захисту.

Між учасниками круглого столу відбувся конструктивний діалог по проблемних  питаннях з якими стикаються демобілізовані військовослужбовці.

На завершення сторони дійшли згоди про необхідність більш тіснішої взаємодії задля виявлення наявних потреб учасників бойових дій, якісного їх вирішення.

Присутні висловили вдячність захисникам та захисницям за те що в такий важкий час ми маємо змогу працювати, і поки вони стоять на обороні – ми живемо вільно.