Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

25.09.2024 09:15

Послуги Пенсійного фонду для ветеранів війни Полтавщини

ccd0ca32-9c6d-4f5d-a9a0-3ef547efa715.jpg

Нині на Полтавщині різними видами пенсійного забезпечення та консультаційними послугами охоплено близько 15 тисяч пенсіонерів, що мають статус ветеранів війни. Переважна більшість з них – 10404 - належать до цивільних осіб із середнім рівнем пенсії 10,7 тис. грн. Окрім того, у когорті ветеранів - 4,6 тис. колишніх військовослужбовців начальницького складу. У них середній розмір пенсійної виплати становить 16,8 тис. грн.

Відповідно до статті 4 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До цієї категорії належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни.

У межах Полтавської області розподіл ветеранів війни виглядає таким чином: 6096 учасників бойових дій, 6481 особа з інвалідністю внаслідок війни та 2456 учасників війни. Окрім того, на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду перебувають 3624 члени сімей загиблих і померлих ветеранів.

Розміри пенсій по інвалідності, яка призначається ветеранам війни, значно вищі за розміри пенсій решти осіб, що мають особливі потреби. Так, якщо йдеться про колишніх військовослужбовців, то їхні середні пенсійні виплати залежно від групи інвалідності становлять 23,6 тис. грн, 19,9 тис. грн і 14,2 тис. грн. У ветеранів з інвалідністю з числа цивільних осіб розміри пенсій трохи нижчі, зокрема: 20,0, 17,0 та 11,5 тисяч гривень.

Принагідно слід згадати про особливості пенсійного забезпечення людей з особливими потребами під час воєнного стану.

Чинним законодавством передбачено, що для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію по інвалідності або у зв’язку з втратою годувальника та у яких строк припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану в Україні, виплата пенсії продовжується у тому випадку, якщо людина не може пройти повторний огляд МСЕК.

Строк продовження виплати – до припинення або скасування воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

У випадку, коли при повторному огляді МСЕК особі з інвалідністю буде встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду України.

Для осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у період воєнного стану, виплата пенсії продовжується не менш як на весь строк їх військової служби.

Як відомо, на розмір пенсії впливає чимало чинників, тому цікавим фактом є те, що розмір середньої виплати учасників бойових дій, які належать до цивільних осіб, становить наразі 7403 грн, а учасники бойових дій, які вийшли на пенсію в офіцерському званні, мають вдвічі більший розмір – 14783 грн.

Незважаючи на те, що більшість пенсійних нарахувань ветеранам війни проводиться автоматизовано, в умовах чинного пенсійного законодавства на органи Пенсійного фонду покладається обов’язок відслідковувати оптимальність пенсійної програми індивідуально для кожного ветерана. Це пов’язане з тим, що багато з них мають право вибору певного виду пенсії: на загальних підставах або за військовим законом; за інвалідністю, за віком або в разі втрати годувальника чи з інших підстав. Такий перехід з одного виду пенсії на інший відповідно до закону здійснюється в разі індивідуального звернення пенсіонера та подання письмової заяви. При цьому важливим є своєчасність звернення для того, щоб людина не втратила свого права на підвищену пенсію, яка могла бути виплачена в минулому.

До пенсій ветеранів війни в залежності від категорії щомісячно нараховуються відповідні підвищення та цільова грошова допомога.

Щороку учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сім’ї загиблого та деяким іншим категоріям осіб (відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») виплачується разова грошова допомога в розмірі, який визначає Кабінет Міністрів України. Вже другий рік поспіль така допомога виплачується у серпні – до Дня Незалежності України. Верховна Рада таким чином вирішила вшанувати насамперед мужність і героїзм захисників незалежності й територіальної цілісності України. Отже, у числі інших доплати отримують ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих.

Статистика свідчить, що у серпні Головне управління Пенсійного фонду України спрямувало на фінансування разової грошової допомоги, яка виплачувалась разом із пенсією, понад 28 млн грн. Всі ветерани вчасно одержали кошти.

Призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветеранам, людям з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій та членам їхніх сімей – це віднедавна теж функція Пенсійного фонду. Причому процедура ця постійно автоматизується і вдосконалюється.

Раніше згідно із законодавством, щоб оформити пільги на комунальні послуги, людина мала особисто звернутися до уповноважених органів. Тому захисники і захисниці України не завжди могли це зробити.

Цьогоріч набрав чинності експериментальний проєкт з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 року № 1395. Він передбачає можливість подати відповідну заяву членам їхніх сімей. Окрім того, замість двох окремих заяв потрібно подати лише одну. Зробити це можна й у електронній формі.

Документи можна подати у сервісних центрах ПФУ, ЦНАПах, виконавчих органах сільської, селищної, міської ради територіальних громад.

Із метою якісного пенсійного обслуговування ветеранів у регіональному управлінні Пенсійного фонду функціонує сектор обслуговування військовослужбовців та деяких інших категорій громадян, який розташований у сучасному сервісному центрі на вулиці Чорновола, 2-Б у Полтаві.

Телефонні консультації ветерани, люди з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій та члени їхніх сімей можуть одержати за номером спеціалізованої „гарячої” лінії (0532) 56-07-78.

 

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області