Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

23.09.2024 09:53

Друзі, шахраї маскують фішингові посилання різними способами.

c8e8686d-72c1-4719-b0ee-107bbfe6c549.jpg

Привіт-привіт. #КіберКіт знову на зв’язку. 🐱 Сьогодні говоримо про фішинг.

Друзі, шахраї маскують фішингові посилання різними способами. Вони користуються навіть сервісами скорочених посилань. Зловмисники часто використовують такі сервіси, як: "Bitly", "Cuttly", тому будьте обережні, коли натискаєте на ці посилання. Я та #КіберПес 🐶 зробили мозковий штурм та зібрали для вас поради, як перевіряти скорочені посилання.

Отже, перед тим, як натискати на скорочене посилання, зробіть такі кроки.

1️⃣ Дізнайтеся повне посилання.

🔸 Використовуйте сервіс “Unshorten.it” (https://unshorten.it/) для отримання повної адреси ресурсу та інформації про потенційні загрози.

🔸 Переконайтеся, що домен виглядає надійно. Шукайте такі відомі домени, як: bit.ly або ow.ly. Уникайте підозрілих доменів з орфографічними помилками або випадковими символами.

2️⃣ Перевірте репутацію ресурсу, на який можна перейти за посиланням.

🔸 Виконайте пошук у Google за повним посиланням. Шукайте відгуки користувачів або попередження про шкідливі програми.

🔸 Перевірте вебсайт за допомогою інструменту онлайн-перевірки безпеки, наприклад, “VirusTotal” (https://www.virustotal.com/gui/home/upload).

3️⃣ Використовуйте розширення браузера.

🔸 Установіть розширення браузера, яке сканує скорочені посилання на надійність, наприклад, urlscan.io. Це розширення може попередити вас, перш ніж ви перейдете за підозрілим посиланням.

4️⃣ Будьте обережні з невідомими джерелами.

🔸 Не переходьте за скороченими посиланнями з невідомих джерел, наприклад, з електронних листів, повідомлень у соціальних мережах або підозрілих вебсайтів.

5️⃣ Довіряйте своїй інтуїції.

🔸 Якщо щось здається занадто хорошим, щоб бути правдою, то, ймовірно, так воно і є. Уникайте скорочених посилань, які пропонують безкоштовні подарунки або інші привабливі можливості.

Будьте пильними до скорочених посилань.

Бережіть себе та свої гроші! 🫶

Більше корисних порад щодо захисту персональних даних та безпечного користування інтернетом читайте на сайті НБУ та Держспецзв’язку #КібербезпекаФінансів: https://promo.bank.gov.ua/payment-security/internet.html.