Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

12.09.2024 13:57

Юридична відповідальність за незаконну порубку дерев (лісу)

5f78ef83-0ea8-4962-97e6-8d31c2775ca6.webp

У зв’язку з наближенням холодів та настанням осінньо-зимового періоду, Україна готується до чергового опалювального сезону. Частина домогосподарств має змогу опалювати приміщення як за допомогою природного газу, так і твердопаливних матеріалів.

Варто пам’ятати, що походження деревини має бути законним, оскільки за незаконну порубку деревини передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу передбачена статтею 246 Кримінального кодексу України, в якій зазначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідно до положень Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля» від 10.12.2004 № 7 передбачено, що незаконною порубка дерев і чагарників визнається за умов, якщо вона вчинена: без відповідного дозволу; за дозволом, виданим із порушенням чинного законодавства; до початку чи після закінчення установлених у дозволі строків; не на призначених ділянках чи понад установлену кількість; не тих порід дерев, які визначені в дозволі; порід, вирубку яких заборонено.

При цьому, предметом кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 Кримінального кодексу України, є сироростучі (живі) дерева і чагарники, які знаходяться на пні (не відділені від коріння), у тому числі порубка сіянців, саджанців, підліска. В той же час, не визнаються предметом кримінального правопорушення трава, очерет, пеньки, хмиз – мертві стовбури дерев або їх частин, які лежать на поверхні ґрунту

Якщо шкода судом не визнана істотною, винна особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачена адміністративна відповідальність за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення. Вчинення правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 1 Лісового кодексу України ліс є національним багатством України. Охорона лісів є важливим пріоритетом держави.