Логотип

Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

16.07.2024 11:47

Інформація Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради по підведенню підсумків роботи у I півріччі 2024 року щодо стану організації виявлення осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, забезпечення надання їм соціальних послуг відповідно до індивідуальних потреб, проведення соціальної роботи

669633d3eabab__Revised.jpg

Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради є комплексним закладом соціального захисту населення, структурні підрозділи якого проводять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах.

Установа функціонує відповідно до Положення про Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, затвердженого рішенням шостої сесії Кобеляцької міської ради восьмого скликання від 16.02.2021 року № 51.

Обсяг видатків затверджених Кобеляцькою міською радою на фінансування Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради на 2024 рік  складає – 10 775, 3  тис. грн, використано за звітний період5173,2 тис. грн, в тому числі: 

- оплата праці  - 4158,8 тис. грн;

- нарахування на оплату праці - 884,5 тис. грн;

- предмети, матеріали, обладнання та інвентар - 18,6 тис. грн;

- оплата послуг (крім комунальних) – 28,6 тис. грн;

- оплата водопостачання і водовідведення - 0,1 тис. грн;

- оплата електроенергії – 20,2 тис. грн;

- оплата природного газу – 57,5 тис. грн;

- видатки на відрядження – 4,9 тис. грн.

Станом на 01.07.2024 року  штатна чисельність працівників складає – 71 шт. од., фактична чисельність – 73 особи.

До складу Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради входять чотири структурних підрозділи:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення денного перебування;

- відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю;

- відділення  організації надання адресної натуральної допомоги.

Робота структурних підрозділів Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради постійно спрямовується на розширення спектру, удосконалення, запроваджених та відшукання і впровадження нових видів соціальних послуг, освоєння інноваційних методів роботи для їх надання громадянам, які проживають у населених пунктах Кобеляцької територіальної громади і перебувають у складних життєвих обставинах.

Перелік соціальних послуг, які надаються в установі:

  1. догляд вдома;
  2. паліативний догляд;
  3. денний догляд;
  4. соціальна адаптація;
  5. соціальна профілактика;
  6. консультування;
  7. натуральна допомога;
  8. транспортні послуги;
  9. догляд і виховання дітей в умовах наближених до сімейних форм виховання;
  10. інформування;
  11. соціальний супровід осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  12. фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно – рухового апарату ;
  13. екстрене (кризове) втручання;

У Центрі надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради станом на 01.01.2024 року, перебуває на обліку 2294 особи, за звітний період соціальні послуги отримали 1736 осіб, що становить 75,7 % від виявлених, з них 1390 громадян похилого віку та 425 осіб з інвалідністю різних груп і категорій, в тому числі  63 ветерани війни (з них 6 інвалідів війни), 129 внутрішньо переміщених осіб, 25 ветеранів праці, 9 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 199 осіб зі статусом дітей війни, 15 членів сімей учасників АТО, 30 членів сімей загиблих захисників внаслідок агресії РФ та 3 учасники бойових дій.

Працівниками Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради на території громади  постійно проводиться робота по виявленню громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують надання соціальних послуг та створюються умови сприятливі для подолання складних життєвих обставин та  мінімізації їх наслідків.

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію надання соціальних послуг»  від 01.06.2020 року № 587 протягом I півріччя 2024 року, соціальними працівниками та робітниками установи зібрано, згідно законодавчо визначеного переліку документи, сформовано 271 особову справу жителів територіальної громади та подано до Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради для прийняття рішення про надання права одержувачам соціальних послуг на отримання соціальних послуг в установі за рахунок бюджетних коштів, або з установленням диференційованої плати. 

Протягом I півріччя 2024 року, працівниками відділення соціальної допомоги вдома соціальні послуги догляду вдома на безкоштовній основі надано 449 особам, що становить 97,8 % від виявлених, з них 430 громадян похилого віку і 73 особи з інвалідністю, з яких 318 осіб проживають у віддаленій сільській місцевості, в тому числі ветеранів війни 31 (з них інвалідів війни 1), внутрішньо переміщених осіб 13, ліквідаторів аварії на ЧАЄС  1.  

Соціальні послуги на платній основі отримали 17 осіб, сума коштів отриманих від надання платних соціальних послуг догляду вдома становить  11 017 грн.

Соціальні послуги паліативного догляду, протягом I півріччя 2024 року, за місцем проживання надавались 6 тяжко хворим жителям Кобеляцької територіальної громади.

За звітний період до відділення прибуло 43 громадян, вибуло 47 з них по причині смерті 26 осіб.

Соціальні послуги догляду вдома надаються у місті Кобеляки та дев’яти старостатах територіальної громади, всього соціальним обслуговуванням охоплено 31 населений пункт громади. На даний час, на теренах Кобеляцької територіальної громади стабільно функціонує 43 соціальних групи  відділення, в яких непрацездатні громадяни отримують необхідні їм соціальні послуги з врахуванням індивідуальних потреб, вжито організаційних заходів для відкриття ще однієї групи.

Згідно рішення сорок дев’ятої сесії восьмого скликання Кобеляцької міської ради від 02 липня 2024 року  № 4 внесено зміни до структури Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, для відкриття  нової соціальної  групи у Вільховатському старостаті в селах Шевченки і Дашківка на забезпечення надання соціальних послуг догляду вдома 9 особам з яких  6 громадян похилого віку і 3 особи з інвалідністю.

Понад 30 видів різних заходів, що входять до складу соціальної послуги догляду вдома щоденно надають 43 соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради одиноким, одиноко проживаючим громадянам похилого віку та особам з інвалідністю,  основні з яких:

- допомога у веденні домашнього господарства (придбання та доставка продуктів харчування, промислових товарів, медикаментів, приготування їжі, прибирання оселі, допомога при консервуванні овочів та фруктів, розпалювання печі, доставка води з колонки, дрібний ремонт одягу, оплата комунальних платежів);

- допомога в самообслуговуванні (вмивання, вдягання, зміна натільної та постільної білизни, купання, миття голови, розчісування, обрізання нігтів, годування, допомога при користуванні туалетом …);

- допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами ( виклик лікаря, працівників комунальних служб та інших служб для вирішення нагальних соціально-побутових питань отримувачів соціальних послуг);

-допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації;

- психологічна підтримка (бесіда, спілкування, виклик психолога);

- надання інформації та необхідної допомоги у вирішенні питань в організаціях та установах соціального захисту населення громади.

Навантаження на одного соціального робітника у місті становить - 11 осіб, що перевищує передбачені нормативами обслуговування - 10 чоловік, у сільській місцевості – 9 осіб при нормативі обслуговування 6 осіб.

Протягом I півріччя 2024 року, отримувачам соціальних послуг, які перебувають на обліку у відділенні соціальної допомоги вдома соціальними робітниками виконано 87 198 заходів, що входять і складають зміст соціальної послуги догляду вдома, в тому числі на платній основі 475 заходів, кількість відвідувань одиноких та одиноко проживаючих громадян склала 22 677.

Згідно вимог Державного стандарту збільшено кількість відвідувань одиноких пристарілих громадян, зокрема інвалідів I групи, тому відповідно зросла і  кількість наданих послуг.

За звітний період, працівниками відділення соціальної допомоги вдома виявлено 469 осіб, які потребують надання соціальних послуг догляду вдома з них 6 осіб соціальних послуг паліативного догляду, взято на обслуговування 43 особи, проведено обстеження матеріально – побутових умов проживання  56 соціально незахищених громадян.

Постійно проводиться відповідна робота та вишукуються шляхи залучення до співпраці волонтерів для надання необхідної допомоги вразливим верствам населення територіальної громади. Протягом I півріччя 2024 року  82 одиноким та одиноко проживаючим громадянам похилого віку і особам з інвалідністю, які проживають на території Кобеляцької міської ради та отримують соціальні послуги у відділенні соціальної допомоги вдома, надано індивідуальну  волонтерську допомогу.

Працівниками відділення постійно проводиться обстеження матеріально-побутових умов проживання одиноких осіб з інвалідністю та громадян похилого віку, які проживають на території населених пунктів  громади та перебувають в складних життєвих обставинах, з метою забезпечення соціальними послугами, а у разі необхідності та за виявлення особистого бажання, надається допомога у влаштуванні їх до будинків інтернатів системи соціального захисту населення.

У рамках співпраці із громадськими організаціями, завдяки допомозі наданій Товариством Червоного Хреста, в частині надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю станом на 01.07.2024 року забезпечено надання натуральної допомоги ( продуктових наборів) у кількості 197 штук одиноким та одиноко проживаючим особам з інвалідністю і громадянам похилого віку, які отримують соціальні послуги у відділенні соціальної допомоги вдома   установи і проживають в м.Кобеляки та в старостатах Кобеляцької територіальної громади.

Соціальні працівники відділення соціальної допомоги вдома у складі комісії Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради приймають участь у проведенні обстежень та складають акти для призначення і виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, за I півріччя 2024 року проведено 14 обстежень.

Протягом I півріччя 2024 року у відділенні денного перебування Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, соціальні послуги отримали 612 соціально незахищених громадян, які мають різні медичні показання щодо порушень і фізичних обмежень функцій рухової активності, з них 372 особи громадян похилого віку і 274 осіб з інвалідністю, з яких 47 проживають у віддаленій сільській місцевості Кобеляцької територіальної громади.

В числі громадян, які у I півріччі 2024 року  отримали соціальні послуги у відділенні денного перебування: 14 внутрішньо переміщених осіб, 6 ветеранів війни,  з них 5 інвалідів війни,  5 осіб членів сімей учасників АТО, 6 осіб постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 20 ветеранів праці, 20 осіб зі статусом діти війни.

Протягом I півріччя 2024 року, відповідно до державних стандартів надавались базові соціальні послуги: денного догляду (надано 11 493 послуг 343 особам, з них 3451 послуг 103 особам з інвалідністю ), соціальної адаптації (надано 1290 послуг 208 особам, з них 608 послуг 98 особам з інвалідністю), соціальної профілактики (надано 1841 послуг 612 особам, з них 1605 послуг 567 особам з інвалідністю), консультування ( надано 437 послуг 174 особам, з них 208 послуг 83 особам з інвалідністю).

Задля повернення осіб з інвалідністю та громадян похилого віку до активного, повноцінного життя  працівники відділення денного перебування спрямовують свою роботу на надання соціальних послуг з оздоровлення та реабілітації, які  сприяють відновленню порушених чи частково втрачених функцій організму людини. Соціальні послуги включають такі реабілітаційні заходи: навчання навикам з проведення вправ самомасажу та масажу, виконання вправ з лікувальної фізкультури (допомога та нагляд за виконанням лікувально-фізичних вправ та вправ на тренажерах, вправи з відновлення дрібної моторики рук), проведення фізіотерапевтичних процедур (магнітно-лазерна терапія, магнітотерапія, електрофорез, ампліпульс, спелеотерапія, сиглентно-киснева терапія), дихальних процедур у соляній кімнаті, вимірювання та контролю артеріального тиску, вимірювання ваги та зросту, медичними сестрами надаються консультації та рекомендації стосовно ведення здорового способу життя, правильного і раціонального харчування,  правильного прийому лікувальних препаратів.

Медичними сестрами ведеться спостереження за станом здоров’я відвідувачів відділення відповідно до медичних показань та призначень наданих лікарями Центру ПМСД. Зміст і обсяг соціальних послуг визначається індивідуально, для кожного отримувача, залежно від його потреб та фізичних можливостей.

Для участі людей похилого віку і осіб з інвалідністю у громадському житті у відділенні денного перебування створено умови для їх повноцінного спілкування, періодично проводяться різноманітні тематичні і творчі вечори, засідання з залученням поетів рідного краю, аматорських колективів громади  надається допомога в організації денної зайнятості відвідувачів, проводяться навчання з трудової адаптації для формування та розвитку соціальних навичок та умінь, на предмет відшукання способів подолання складних життєвих обставин і їх мінімізації та запобігання потраплянню в них, проводиться консультування стосовно отримання різних соціальних послуг та рекомендацій фахівців інших служб відповідно до виявлених потреб.

Для інвалідів з дитинства організовано заняття з лікувальної фізкультури, де їм надається фахова допомога медичного працівника.

Фахівцем з соціальної роботи (психологом I категорії) установи надається соціально – психологічна підтримка та проводяться заходи соціально-психологічної реабілітації: допомога корекції поведінки, психологічного стану, бесіди, тренінги, консультації, заняття.

Відвідувачі «Університету III віку» факультету «Школи комп’ютерної грамотності» отримують допомогу фахівця під час навчання роботи за комп’ютером, отримувати навики самостійної роботи за комп’ютером, вчилися скористатися послугою «Інтернет» та сучасними електронними платіжними системами, програмами дистанційного спілкування, проводяться індивідуальні навчання по отриманню навиків користування сучасними телефонами.

Протягом I півріччя 2024 року для отримувачів соціальних послуг проводились культурно-просвітницькі заходи: «До дня весни краси ніжності та любові», «Материнська любов не згасає» присвячений Дню матері, консультативний час на тему: «Приватизація земельних ділянок під час військового стану», а також тематично-оздоровчі заходи: лекції на теми: «Здоровий спосіб життя, правильне харчування та значення води у житті людини», «Захворювання серцево-судинної системи та скандинавської руханки».  

В бібліотеці  відділення є можливість почитати книги, переглянути журнали і газети та провести їх обговорення в колі інших відвідувачів, послухати музику, подивитись телевізійні програми.

Соціальна робота з особами/сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, є одним з пріоритетних напрямків діяльності працівників відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради.

В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є раннє виявлення осіб/сімей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення існуючих проблем та надання відповідної якісної, професійної допомоги.

Протягом I півріччя 2024 року на обліку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах перебувало 26 сімей, з яких у звітному періоді припинено надання соціальних послуг 12, а саме: 4 - сім’ї знято з обліку в зв’язку з подоланням СЖО, 8 - сім’ї в зв’язку з мінімізацією СЖО.

На виконання п.13 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2001 року № 1751 фахівцями відділення  постійно проводяться перевірки цільового використання коштів державної допомоги отримувачами: державної допомоги багатодітним сім’ям, державної допомоги одиноким матерям, державної допомоги при народженні дитини, державної допомоги по догляду за хворою дитиною.

Протягом I півріччя 2024 року проведено перевірки цільового використання коштів різних видів державної допомоги в 79 сім’ях, які проживають в населених пунктах громади, зокрема: 42 сім’ї перевірено щодо використання допомоги при народженні дитини, 9 сімей перевірено щодо використання державної допомоги одиноким матерям, 27 сімей перевірено щодо використання державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних родинах, 1 сім’ю  на предмет використання державної допомоги по догляду за хворою дитиною. Випадків нецільового використання  коштів державної допомоги не виявлено.

За звітний період, на постійній основі, фахівцями установи здійснюється соціальне супроводження двох прийомних сімей, з яких одна  сім’я внутрішньо переміщена, де виховується 6 дітей позбавлених батьківського піклування та одного новоствореного дитячого будинку сімейного типу, в якому виховується 5 дітей позбавлених батьківського піклування. Протягом I півріччя 2024 року  їм надано 30 індивідуальних послуг членам прийомних сімей.

Для ознайомлення мешканців віддалених населених пунктів територіальної громади з повним спектром  соціальних послуг та напрямками соціальної роботи структурного підрозділу фахівцями відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, постійно розповсюджуються інформаційно - роз’яснювальні матеріали, зокрема:

- з метою розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування фахівцями відділення соціальної роботи з сім’ями дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради на території громади серед населення розповсюджено 52 буклети і листівки на тему: «Сім’я для дитини».

- з метою популяризації послуги патронату над дитиною  розповсюдж буклети на тему: «Патронат над дитиною»,  за  звітний період їх  поширено – 39 штук.

В соціальній мережі «facebook» періодично розміщувались статті на тему: «Патронат як альтернатива сімейних форм виховання».

Фахівцями  відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради спільно з Полтавським районним відділом № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області постійно проводиться профілактична робота по упередженню та недопущенню вчинення повторних злочинів особами, звільненими від покарання без позбавлення волі, особами достроково звільненими з місць позбавлення волі.

Протягом I півріччя 2024 року фахівцями відділення здійснено соціальний патронаж 7 осіб вищезазначеної категорії в населених пунктах Кобеляцької міської ради, надано соціальні послуги консультування, інформування.

Одним з напрямків роботи працівників відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради є проведення організаційних заходів щодо забезпечення санаторно-курортного оздоровлення за рахунок коштів обласного бюджету, членів сімей  загиблих учасників АТО/ООС, інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників революції Гідності.    Протягом I півріччя 2024 року 2 особам вищезазначених  категорій надано допомогу в оформленні документів та направлено для проходження лікування в санаторіях «Миргородкурорт» (м. Миргород) і «Сосновий бір» (м. Зіньків).

На виконання вимог Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 268, згідно повідомлень, які направлені Виконавчим комітетом Кобеляцької міської ради, постійно  проводиться робота щодо обстеження та оцінювання потреб дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів для встановлення їм відповідного статусу, за I півріччя 2024 року  проведено 16 оцінювань потреб сімей в яких проживає 19 дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Новим напрямком роботи відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради є забезпечення своєчасного та ефективного вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі і заходів реагування на факти вчинення домашнього насильства, безпосереднє здійснення заходів реагування у взаємодії з відділом соціального забезпечення апарату Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради, службою у справах дітей апарату  Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради та сектору по взаємодії з правоохоронними органами та запобігання корупції  на факти вчинення домашнього насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам, а також проведення роботи з кривдниками відповідно до Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та постанови КМУ від 22.08.2018 року № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

При Центрі надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради створена та функціонує Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з метою надання постраждалим особам,  послуг кризового та екстреного втручання, інформування, консультування, представництва інтересів; формування нетерпимого ставлення громадян до проявів домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, проведення заходів у сфері запобігання та протидії насильству.

Протягом I півріччя 2024 року  в установу надійшло 47 повідомлень про можливі факти вчинення домашнього фізичного насильства над малолітніми дітьми, постраждалим особам від насильства та/ або насильства за ознакою статі надано 47 соціальних послуг інформування, 47 соціальних послуг консультування.

З метою запобігання та протидії домашньому насиллю фахівцями відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради в соціальній мережі «facebook» розміщуються дописи на тему: «Ні насильству».

У відділенні організації надання адресної натуральної допомоги постійно надаються:

- соціально-побутові послуги: перукарські, з пошиття  і дрібного ремонту одягу та взуття, комплексного ремонту будинків і парканів;

- соціальні послуги габілітації - забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

- соціально-економічні послуги – надання натуральної допомоги у вигляді продуктів харчування;

- транспортні послуги.

За I півріччя 2024 року за рахунок бюджетних коштів працівниками відділення надано соціальні послуги 1074 особам, з яких 944 громадян похилого віку і 185 осіб з інвалідністю, у тому числі 675 особам - які обслуговуються виключно відділенням надання адресної натуральної допомоги, з них 344 особи жителі віддаленої сільської місцевості. У звітному році вразливим верствам населення громади надано 3275 соціально-економічних послуг.

На платній основі, у I півріччі 2024 року   працівниками відділення надання адресної натуральної допомоги  обслужено 263 особи  зокрема: 16 осіб з інвалідністю, яким надано 58 соціально-економічні послуги. Сума коштів, що надійшли за звітний період від отримувачів платних соціальних послуг склала 27 253 гривень.

За категоріями користувачів соціальні послуги у відділенні отримали: 3 ветерани війни, 102 внутрішньо переміщені особи, 2 особи постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 56 осіб зі статусом діти війни.

У відділенні надання натуральної допомоги, протягом I півріччя 2024 року соціально-економічні послуги надавались вразливим верствам населення громади, зокрема:

  • 1967 перукарських послуг  912 особам, в тому числі 75 особам з інвалідністю 175 соціальних послуг;
  • 941 послуга з пошиття та дрібного ремонту одягу 331 особі, в тому числі 26 особі з інвалідністю 38 соціальних послуг;
  • 454 послуги робітника з комплексного ремонту будинків і парканів 129 особам, в тому числі 22 особам з інвалідністю 65 соціальних послуг;
  • 61 соціальних послуг по пункту прокату на предмет забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації 42 особам, в тому числі 8 особам з інвалідністю 10 соціальних послуг.

Робітником з комплексного обслуговування та ремонту будинків і парканів надавались життєво необхідні соціальні послуги, зокрема: з обпилювання дерев, розрубки дров, розчистки снігу, загрібання листя, дрібного ремонту помешкань і парканів, копання присадибної земельної ділянки, посадки і посіву овочів, косіння трави та інші.

З метою наближення соціальних послуг до населення віддаленої сільської місцевості  громади в с. Придніпрянське функціонує філія Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, де створено 2 віддалених робочих місця: перукаря і швачки.

У відділенні надання адресної натуральної допомоги Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради функціонує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації послугами якого, на даний час, користується 42 особи, яким  за I півріччя 2024 року надано 61 соціальну послугу.

Постійно проводиться робота по залученню благодійної допомоги, зокрема: одягу, продуктів харчування, для надання натуральної допомоги соціально незахищеним верствам населення громади та громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

При відділенні функціонує «Сектор обліку бездомних громадян», де під час осінньо-зимового періоду, значна увага приділяється роботі по реалізації державної політики щодо соціального захисту бездомних громадян та осіб звільнених з місць позбавлення волі, яких виявляють на території міста Кобеляки та сільських населених пунктах громади. Для вказаних осіб в Центрі надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради запроваджено їх облік, а за необхідності, надається допомога щодо оформлення втрачених документів зокрема: відновлення паспорта громадянина України, документів щодо інвалідності, пенсії та вживаються організаційні заходи щодо визначення подальшого їх місцеперебування/проживання.

За I півріччя 2024 року офіційних повідомлень про перебування бездомних осіб на території громади до Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради не надходило, але в м. Кобеляки перебувають 2 особи, які ведуть бродячий спосіб життя.

На випадок виникнення надзвичайних ситуацій, працівниками відділення надання адресної натуральної допомоги установи проводяться акції по збору теплих речей, одягу, взуття, посуду, засобів приладів обігріву для незахищених верств населення громади.

Транспортні послуги надаються легковим автомобілем установи марки ВАЗ 2104, який не обладнаний для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. За I півріччя 2024 року 10 особам з інвалідністю,  надано10 транспортних послуг на безкоштовній основі.

Працівниками Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради  постійно проводяться обстеження умов проживання громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, з метою виявлення осіб, які потребують отримання соціальних послуг в установі.

Питання своєчасного виявлення громадян похилого віку і осіб з інвалідністю та надання їм соціальних послуг, створення умов сприятливих для їх життєдіяльності і надалі залишається актуальним та перебуває на постійному контролі у Центрі надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради.

Інформування населення Кобеляцької територіальної громади про роботу структурних підрозділів Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради проводиться шляхом: постійного оновлення і поширення відомостей на офіційному Wеб-сайті установи, розміщення в соціальній інтернет мережі «facebook» матеріалів і статтей, періодичного висвітлення в щотижневику «Ехо Кобеляк», розміщення інформаційних пам’яток та бюлетенів на інформаційних дошках, що дає можливість мешканцям громади ознайомитись з повним спектром соціальних послуг, які надаються, умовами та порядком прийняття на обслуговування до структурних підрозділів установи вразливих категорій громадян.

За I півріччя 2024 року працівниками структурних підрозділів установи розміщено на сторінках ЗМІ 11 інформаційно - роз’яснювальних статей.

Матеріально-технічна база установи задовільна, потребує оновлення та ремонту, оскільки приміщення в якому знаходиться Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради побудоване в 1913 році, в ньому взагалі відсутній туалет, хоча згідно з ДБН має бути спеціалізований внутрішній туалет для осіб з обмеженими фізичними можливостями, що передбачено нормативними стандартами доступності установ, які обслуговують осіб з інвалідністю.

Одним з проблемних питань у роботі Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради залишається те, що через відсутність у кошторисі установи необхідних коштів неможливо забезпечити соціальних робітників: спецодягом, робочим взуттям, гумовими рукавичками, не повною мірою забезпечено велосипедами.

При розробці Стратегії розвитку Кобеляцької територіальної громади на 2024 -2027 роки однією із оперативних цілей визначено – створення умов для надання соціальних послуг, якісна інклюзія. При цьому визначено конкретні завдання на наступні три роки:

  • оновлення наявних технічних та інших засобів реабілітації в пункті прокату Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради (інвалідних візків, ходунців, ролаторів, туалетних стільців, проти пролежневих матраців, милиць  підлокотних);
  • облаштування в адміністративному приміщенні Центру надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради внутрішнього туалету з врахуванням вимог архітектурно-будівельних норм на предмет доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями;
  • придбання в Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради спеціалізованого автомобіля з підйомною платформою для надання транспортних послуг «соціального таксі» особам з обмеженими фізичними можливостями.

На виконання завдань Стратегії розвитку Кобеляцької територіальної громади на 2024 -2027 роки у I півріччі 2024 року адміністрацією установи направлено для участі у конкурсі «Час діяти, Україно»  проєкт під назвою «На шляху життєстійкості», для оновлення технічних та інших засобів реабілітації в Пункті прокату установи.

Протягом звітного періоду, адміністрацією установи підготовлено та направлено для участі у конкурсі отримання грантової допомоги Уряду Японії (програма КУСАНОНЕ)  проект під назвою «Втілення мрій, реальність надій – це соціальний автомобіль» для забезпечення можливості отримання «Соціального таксі» - спеціального автомобіля обладнаного підйомною платформою для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями та мало мобільних груп населення Кобеляцької громади.

За інформацією ЦНСП Кобеляцької міської ради

4f21ab33-fc5d-4fd0-b804-4e7022bc0059.jpeg 11af6315-d923-406b-875c-3506e2f354bb.jpeg 93325446-15cd-4a13-bc88-518e0c696545.jpeg 73ebe182-7f3d-45ce-accd-481a09256cad.jpeg 3eaa2123-bdd6-4048-a3e1-ad71d5fcd4b5.jpeg 84082af9-35f5-4d14-8104-2a69b71a5bf8.jpeg b4d81e40-c6cd-458f-8cc5-dfb2ccbb43b4.jpeg ab4b59f6-1d77-4321-8265-ac17dbaa4091.jpeg dd76e855-1f9d-47a3-9764-c75d6f8a92a7.jpeg