Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

04.07.2024 09:45

Про обов ’язкову сертифікацію управителів багатоквартирних будинків

668644fe88313__osbb-1100x480.jpg

З 01 січня 2019 року в Україні на законодавчому рівні впроваджено процедуру обов’язкової професійної атестації (сертифікації) управителів багатоквартирних будинків. Зокрема, згідно частини 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)", а управитель - фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)".

З того часу згідно даних Загальнодержавного реєстру атестованих осіб в Україні налічується близько 2000 сертифікованих фахівців за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», понад 1100 з яких пройшли професійну атестацію в акредитованому органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» (атестат про акредитацію Національного агентства з акредитації України від 28.11.2019 № 6О042).

В умовах правового режиму воєнного стану ОСП «Інститут муніципального менеджменту» працює та щомісяця організовує і проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» для декількох груп фахівців з різних регіонів України. Протягом дії правового режиму воєнного стану в ОСП пройшли первинну та повторну сертифікацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» близько 600 фахівців.

Проте, відповідно до Постанови КМУ від 28.11.2018 «Деякі питання професійної атестації за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» за результатами успішного проходження первинної сертифікації заявнику видається сертифікат терміном дії 3 роки, а при успішному проходженні повторної сертифікації - 5 років.

Таким чином, з метою дотримання норм чинного законодавства, керівники установ, що здійснюють управління багатоквартирними будинками, мають слідкувати за чинністю сертифікатів у сертифікованих осіб на їх підприємствах та у разі закінчення терміну дії кваліфікаційного сертифіката забезпечити проходження працівником повторної сертифікації, також у разі звільнення сертифікованої особи, підприємство має делегувати для проходження професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» іншого працівника.

Проходження процедури первинної та повторної професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в Органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» станом на сьогодні є найдешевшим варіантом серед акредитованих органів сертифікації персоналу, адже зважаючи на складні умови, в яких сьогодні доводиться працювати управителям багатоквартирних будинків, фахівці сфери управління житловим фондом в умовах дії правового режиму воєнного стану мають можливість пройти процедуру професійної атестації за спеціальною ціною зі знижкою. З 01 січня 2024 року розмір знижки становить 20%.

Варто зауважити, що програму навчання при підготовці до професійної атестації дещо адаптовано та враховано особливості роботи управителів багатоквартирних будинків в умовах воєнного стану.

Крім цього, слід зазначити, що 23 березня 2023 року набув чинності Закон України "Про внесення зміни до пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги".
Згідно вищевказаного Закону, якщо органом місцевого самоврядування не було проведено конкурс з призначення управителя до 1 травня 2021 року, то такий конкурс має бути проведено не пізніше шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Конкурс проводиться в будинках, у яких станом на дату, що передує двом місяцям до запланованої дати оголошення конкурсу:
1). не створено ОСББ;
2). не обрано форму управління;
3). не проведено конкурс з призначення управителя органом місцевого самоврядування.

Разом з тим, згідно Наказу Мінрегіону від 13.06.2016 № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку» до участі в таких конкурсах допускаються лише ті управителі, які пройшли процедуру професійної атестації та отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Зважаючи на вищенаведене, просимо поінформувати спеціалістів сфери управління багатоквартирними будинками вашого регіону про можливість дистанційного проходження професійної атестації та отримання відповідного кваліфікаційного сертифіката в акредитованому органі сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» (атестат про акредитацію Національного агентства з акредитації України № 6О042 від 28.11.2019 року) за спеціальною ціною.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, можна за телефоном: (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел. пошту: k.oshiyko@imm.in.ua
Крім цього, більш детально дізнатися про професійну атестацію, а також зареєструватися можна на сайті https://www.imm.in.ua/