Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

25.06.2024 08:16

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

667a52b7ad90e__b082d92fee9a63c8c47a96878b54951c.jpg

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, (https://cyberpolice.gov.ua/article/verbuvannya-pidlitkiv-vorogom-dlya-skoyennya-dyversij-kiberpolicziya-poperedzhaye-pro-nebezpeku-v-interneti-2116/) зокрема - підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

👮‍♀️ Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб (https://www.npu.gov.ua/news/verbuvaly-pidlitkiv-dlia-vchynennia-dyversii-natspolitsiia-spilno-z-sbu-vykryla-skhemu-rosiiskykh-spetssluzhb) з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Поради для батьків: 

🔘 Інформуйте про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів;

🔘 Слідкуйте за онлайн-активністю у мережі та колом інтернет-знайомств;

🔘 Контролюйте дотримання комендантської години; 

🔘 При отриманні інформації про вербування – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції. (https://ticket.cyberpolice.gov.ua/)

Поради для підлітків: 

🟡 Будьте обачними з незнайомцями в інтернеті, не діліться з ними особистою інформацією;

🟡 Розповідайте дорослим про нові онлайн-знайомства;

🟡 Уникайте відвідування інтернет-ресурсів із сумнівним вмістом;

🟡 Передусім використовуйте офіційні ресурси (https://cyberpolice.gov.ua/article/kiberpolicziya-ta-czentr-protydiyi-dezynformacziyi-pidgotuvaly-perelik-oficzijnyx-storinok-derzhavnyx-organiv-lyshe-dostovirna-i-perevirena-informacziya-7756/) для отримання та перевірки інформації;

🟡 При отриманні пропозицій скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції. (https://ticket.cyberpolice.gov.ua/)

❗️КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Вказані злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до низки статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавлення волі, зокрема, за статтями:

- ст. 111 (Державна зрада), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;
- ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;
- ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна), карається до десяти років позбавлення волі;
та інші.

Нагадуємо, що згідно ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності.

За матеріалами: CyberpoliceUA