Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

20.05.2024 13:29

Проблема домашнього насильства не втрачає актуальності

664b2620117d5__telefon.webp

Попри повномасштабну війну проблема домашнього насильства, на жаль, не втрачає своєї актуальності Звернення даної тематики не є традиційними, з якими часто звертаються мешканці Полтавщини на гарячі лінії Обласного контактного центру ОВА, але ця проблема існує і війна, як і будь-яка інша екстремальна ситуація, може лише загострювати її.

Офіційна статистика свідчить про зростання випадків вчинення домашнього насильства. При цьому, такі ситуації можуть траплятися в будь-якій родині, незалежно від рівня статків, соціального статусу, місця проживання тощо. Однією з груп ризиків є і родини внутрішньо переміщених осіб, які зазнають ще більшого стресу, психологічного тиску у зв’язку з незапланованою зміною місця проживання через військові дії.

За період з лютого 2022 по травень 2024 фахівцями контактного центру було прийнято 56 звернень даної тематики. Хоча ця кількість здається, на перший погляд, незначною, але за кожним випадком стоїть людина, особистість, її честь, гідність та здоров’я. Особливо жахливими та абсолютно неприйнятними є випадки завдання кривди дітям.

Так, в 31 випадку було отримано інформацію про вчинення насильства над дітьми, що становить більшу частину від загальної кількості звернень за вказаний період. Ситуацій, коли постраждалими вказували жінку з дитиною, було 17, тобто кожне третє повідомлення. В п’яти випадках агресії зазнавали самі жінки, а в трьох – чоловіки та діти в родині

Звернення надходили з усіх районів Полтавщини та охопили 22 громади. Лідерами стали Полтавський – кожне друге звернення та Кременчуцький райони – третина від загальної кількості.

В розрізі громад найбільше випадків зафіксовано в Кременчуцькій, Полтавській, Кобеляцькій та Карлівській.

Всі питання були опрацьовані представниками поліції спільно з відповідними підрозділами тергромад.

На даний час на базі Урядового контактного центру діє спеціалізована гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства – 15-47.

Проте, кожен за потреби має можливість звернутися і на телефонну лінію Полтавської ОВА: 0800502230 для фіксації відповідного звернення.