Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

16.05.2024 12:58

Розірви коло: підтримка постраждалих від домашнього насильства завжди поряд

6645cdb3bcfdb__pidtrymka-postrazhdalyh-vid-lomashnogo-nasylstva.webp

Координаційний центр підтримки цивільного населення облвійськадміністрації забезпечує взаємодію та партнерство з міжнародними донорськими організаціями, які надають підтримку постраждалому населенню, зокрема представникам ветеранської спільноти та членам їх родин.

Домашнє та гендернозумовлене насильство, як соціальні негативні явища спричинені соціальною напругою та різкими змінами в звичних умовах проживання, не стали винятком в переліку загроз, які приніс з собою ворог після повномасштабного вторгнення.

До початку повномасштабної війни, від домашнього насильства страждало близько 1,8 мільйона жінок в Україні. У 2022 році правоохоронці зафіксували на 56% менше кримінальних проваджень в контексті домашнього насильства.

Але ця статистика зовсім не означає, що такі злочини вчиняються рідше. Просто про них рідше повідомляють.

Розірвати коло насильства інколи важко. Але потерпіла чи потерпілий від насильства мають знати: вони не повинні залишатися з бідою наодинці.

Надійний партнер області – Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) у співпраці з Міністерством соціальної політики України реалізує проєкт «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», в рамках якого 45-ти громадах країни надаються безоплатні послуги підтримки постраждалим.

На Полтавщині це: Полтавська, Кременчуцька та Лубенська територіальні громади. Знайти контакти сервісів підтримки можна тут - https://rozirvykolo.org/kontakty-dopomogy обравши відповідну область або населений пункт.

До речі, нещодавно був оголошений черговий конкурсний відбір територіальних громад на участь у проєкті «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» і свої заявки від Полтавщини подали Миргородська, Глобинська, Пирятинська та Шишацька територіальні громади.

Сподіваємось, що саме громади Полтавської області увійдуть до 5-ки переможців, тому бажаємо їм успіху та вдячні за активність.

Більше про проєкт та як працюють сервіси підтримки постраждалих осіб Ви знайдете на сайті https://ukraine.unfpa.org/uk/CFDV_about

Довідково: Проєкт UNFPA «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» реалізується у співпраці з Міністерством соціальної політики України за підтримки урядів Канади Embassy of Canada to Ukraine та Великої Британії British Embassy Kyiv.