Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

13.05.2024 14:46

Звільнення за неповідомлення про родичів на тимчасово окупованих територіях

6641fdac31bc4__trudova.webp

25 квітня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань від 05.09.2022 № 7731 (далі – Закон). З нього вбачається, якщо працівник не повідомив роботодавця про наявні зв’язки з родичами, які знаходяться на ТОТ (тимчасові окуповані території) України, його можуть звільнити.

Згідно із Законом, тепер роботодавці зможуть розірвати трудовий договір за дії або бездіяльність працівника державних підприємств, стратегічно важливих для економіки та безпеки держави, об’єктах критичної інфраструктури, що можуть сприяти державі-агресору. Також можуть розірвати договір за невиконання працівником правил поведінки на підприємстві.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, є обов’язковим.

Закон встановлює можливість створювати правила поведінки на підприємстві, отже нова редакція статті 142 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) передбачає:

- інформування про родичів, які перебувають в Росії або на тимчасово окупованих територіях України;

- зобовʼязання працівника не розповсюджувати конфіденційну інформацію комерційного або державного значення.

Закон також передбачає доповнення ч.1 статті 46 КЗпП новою підставою для відсторонення працівника від роботи роботодавцем: «Проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури».

Дані зміни до закону приймалися, зокрема, для того, аби захистити стратегічні обʼєкти та підприємства критичної інфраструктури від дій на користь країни-агресора.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі він переданий на підпис Президенту України.