Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

17.04.2024 14:07

Шановні платників податків!

661fadcda4e2c__kved_2.jpg

Головне управління ДПС у Полтавській області звертає увагу платників на необхідність приведення у відповідність основного виду економічної діяльності, заявленого при реєстрації, фактичному виду діяльності, що здійснюється платником.

Нагадуємо, що КВЕД – це класифікатор видів економічної діяльності, згідно із Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження та скасування національних класифікаторів» № 457 від 11.10.2010. В Україні використовується Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» (далі - КВЕД). Ознайомитися та обрати відповідні КВЕД можна на офіційному сайті Державної служби статистики України за посиланням https://www.ukrstat.gov.ua/.

КВЕД необхідно визначати та реєструвати на початку своєї діяльності. В процесі діяльності може виникнути необхідність у зміні або додаванні КВЕД. 

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації  юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців регулює Закон України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон України № 755).

Зауважуємо, що КВЕД відображається у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр), тому вносити КВЕД, змінювати та додавати їх можуть державні реєстратори або суб’єкти державної реєстрації, які відповідно до чинного законодавства проводять державну реєстрацію.

Для фізичних осіб-підприємців реалізована можливість зміни КВЕДів через електронні сервіси у застосунку "Дія".

Відповідно до Закону України № 755 органи Державної податкової служби України отримують відомості з Єдиного державного реєстру для виконання покладених повноважень та є третьою особою у процесі інформаційного обміну між державними реєстраторами та суб’єктами господарювання. Відомості Єдиного державного реєстру є підставою для взяття суб’єкта господарювання на податковий облік та для внесення змін до реєстраційних даних платників податків.

Відповідно статті 10 Закону України № 755, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Шановні платники! Забезпечте своєчасність та актуальність оновлення інформації у власних реєстраційних даних в органах ДПС.