Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

03.11.2021 13:32

КОБЕЛЯЦЬКА ДПІ ГУ ДПС У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

61827378a8c20__03-60-e1550656212775.jpg

З 1 вересня 2021 року громадяни, які отримували доходи, визначені пунктом 4 Закону України від № 1539-IX мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Тетяна Миколаївна наголошує, що добровільному декларуванню підлягають: валютні цінності; нерухоме майно; рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності; цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема:

5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Сплатити суму збору з одноразового (спеціального) декларування потрібно протягом 30 календарних днів після подання декларації.

Також, Законом надано можливість розбити платіж на 3 роки, але за вищими ставками. Так, за майно в Україні ставка зросте з 5 до 6 відсотка, за закордонні цінності – з 9 до 11,5 відсотка, за вартість державних облігацій України  – з 2,5 до 3 відсотка.

Вся інформація для платників розміщена у банері «Одноразове добровільне декларування» на сайті ДПСУ за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya