Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

08.01.2024 14:37

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 №1413 внесено зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб (урядова соціальна програма ПРИХИСТОК).

659bec7bbb4b3__pryhystok.webp

Передбачено, що компенсація надається фізичним особам – громадянам України, які є власниками житла, або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували у своїх житлових приміщеннях зазначених у Порядку внутрішньо переміщених осіб, крім осіб, з якими вони повʼязані родинними відносинами, споріднення яких засноване на шлюбі та кровному родстві (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, в тому числі повнолітні), для покриття витрат, повʼязаних з безоплатним розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Інформування про факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги та відсутність родинних зв’язків у внутрішньо переміщених осіб покладається на заявника – власника домогосподарства, що підтверджується його підписом в заяві про отримання компенсації та повідомленні про розміщення ВПО.

Підвищено відповідальність органів місцевого самоврядування щодо достовірності надання інформації власників домогосподарств.

Встановлено, що виконавчий орган сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, держадміністрація, відповідна військова адміністрація має право запитувати та отримувати від особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, відповідні документи, довідки, свідоцтва.

Крім того, передбачено зміну донора, за рахунок якого здійснюється виплата компенсацій особам, які розмістили внутрішньо переміщених осіб.

Варто зазначити, що у 2023 році в області забезпечено виплату допомоги на проживання 114,3 тис. сімей внутрішньо переміщених осіб (з урахуванням дітей) на загальну суму 4,5 млрд грн за рахунок коштів державного бюджету.

Крім того, у 2023 році, 7,6 тис. домогосподарств прихистили 20,2 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Загальний обсяг компенсації власникам домогосподарств, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, за 2023 рік склав 129,6 млн грн.