Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

12.04.2024 11:34

Паспорт Кобеляцької громади

6618f249c6d7d__Синий-Маркетинг-Стартап-Бизнес-Facebook-Обложка.jpg

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА. До складу громади входять 62 села та місто Кобеляки – адміністративний центр. Рішенням 29 позачергової сесії Кобеляцької міської ради 8-го скликання від 29.12.2022 № 1 утворено 9 старостинських округів:

Канавський СО з центром у с. Канави, до складу входять села: Канави, Водолагівка, Іванівка;

Вільховатський СО з центром у с. Вільховатка, до складу входять села: Вільховатка, Деменки, Панське, Лівобережна Сокілка, Проскури, Дашківка, Григорівка, Ревущине, Твердохліби, Шевченки.

Придніпрянський СО з центром у с. Придніпрянське, до складу входять села: Придніпрянське, Орлик;

Шенгурівський СО з центром у с. Шенгури, до складу входять села: Шенгури, Вібли, Коваленківка, Лучки, Правобережна Сокілка;

Світлогірський СО з центром у с. Світлогірське, до складу входять села: Світлогірське, Брачківка, Кишеньки, Просяниківка;

Підгорянський СО з центром у с. Підгора, до складу входять села: Підгора, Чкалове, Золотарівка, Мідянівка, Галагурівка, Ганжівка, Лебедине, Сухе, Перегонівка, Гарбузівка, Шабельники;

Озерський СО з центром у с. Озера, до складу входять села: Озера, Морози, Прощуради, Поводи;

Сухинівський СО з центром у с. Сухинівка, до складу Сухинівка, Лісне, Кунівка, Галі-Горбатки, Колісниківка, Ліщинівка, Яблунівка;

Красненський СО з центром у с. Красне, до складу входять села: Красне, Гайове, Грицаївка, Соснівка, Василівка, Бринзи, Гаймарівка, Лесинки, Литвини, Мартинівка, Сінне, Бродщина, Леваневське, Миколаївка, Павлівка, Самарщина.

ГЕОГРАФІЧНІ ВІДОМОСТІ. Кобеляцька громада розташована на півдні Полтавщини та відноситься до Полтавського району. Межує з територіями: Білицької, Нехворощанської та Драбинівської громад Полтавського району; Горішньоплавнівської, Пришибської та Козельщинської громад Кременчуцького району; Ляшківської, Китайгородської, Могилівської та Петриківської громад Дніпровського району; Верхньодніпрянської громади Кам’янського району.

ТРАНСПОРТНА ОГІСТИКА. Відстань від м.Кобеляки до районного та обласного  центру – м.Полтава 69 км.

ЗАГАЛЬНА ПЛОЩА ЗЕМЕЛЬ. Загальний земельний фонд громади становить 121,4 тис.га (з них 15,0 тис.га – в межах населених пунктів).

АРАКТЕРИСТИКА ТА СТРУКТУРА НАСЕЛЕННЯ. Чисельність населення на 01.04.2024 року складає 25 416 жителів (згідно даних реєстру територіальної громади), у тому числі: 10 435 осіб (41%) – міське населення, 14 981 осіб (59%) – сільське населення. Дітей дошкільного віку – 1695, дітей шкільного віку – 773. Громадян пенсійного віку – 7348, працездатного віку 15564, ВПО – 2853.

СОЦІАЛЬНО–ЕКОНОМІЧНИЙ СТАН ГРОМАДИ. Надходження до загального фонду складає – 170 893 458 грн, з них плата за землю – 16 625 848 грн, місцеві податки та збори – 48 058 213 грн, дохідність земель громади – 13 666 грн.

У громаді зареєстровано та здійснюють діяльність 946 ФОП та 482 юридичні особи. Основні галузі та види діяльності суб’єктів господарської діяльності: сільське господарство, мисливство й лісове господарство; рибне господарство; промисловість у т.ч.: добувна промисловість і розроблення кар’єрів, харчова промисловість; оптова і роздрібна торгівля; транспорт і зв’язок; готелі та ресторани, громадське харчування; мистецтво, розваги та відпочинок; сфера надання послуг; будівельна діяльність; освіта; охорона здоров’я та соціальні послуги.

ЗАКЛАДИ ОСВІТИ. Всього – 16. Кількість учнів – 2487. Кількість педпрацівників – 309. Закладів дошкільної освіти – 16. Кількість вихованців - 589, кількість педагогічних працівників - 77.

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ШКОЛИ. КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Кобеляцької міської ради. Кількість вихованців – 38. Працівників – 7.

ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ, СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ. КНП «Кобеляцька міська лікарня», КНП «Центр ПМСД» до складу якого входить 6 амбулаторій та 16 ФАПів, Центр надання соціальних послу. Дані установи мають комунальну форму власності. Діють аптеки, стоматологічні та діагностичні кабінети, які належать до приватної власності.

ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ. 67 закладів культури, серед яких: 33 клубних закладів, з них Центр культури та дозвілля, 9 сільських будинків культури та 23 сільських клубів; 2 музеї; 1 дитяча музична школа; 28 бібліотек; 1 стадіон «Колос»; Кобеляцька ДЮСШ та 5 мініфутбольних майданчиків зі штучним покриттям.

ТУРИСТИЧНІ ОБ’ЄКТИ: РЛП «Нижньоворсклянський»; Державний літературно-меморіальний музей – садиба Олеся Гончара; Кобеляцький державний музей літератури та мистецтва; бази відпочинку «Перлина», «Берег» та готель «Ворскла».

ВІДДІЛЕННЯ БАНКІВ ТА ПОШТОВОГО ЗВ’ЯЗКУ. Фінансова інфраструктура громади представлена 4 банківськими установами, які зосереджені в м. Кобеляки – АТ «Райффайзен Банк», відділення Ощадбанку, КБ «Приватбанк» та «Полтава-банк».

Функціонують 5 стаціонарних відділень «Укрпошти». 5 – у сільській місцевості: Світлогірське, Придніпрянське, Орлик та Озера, і одне міське – м. Кобеляки. По інших селах курсують 11 автомобілів «Укрпошти». Також жителі громади користуються послугами компанії «Нова пошта».