Кобеляцька територіальна громада

Полтавська область, Полтавський район

12.02.2024 16:38

Які послуги можна отримати у Кобеляцькому Центрі надання соціальних послуг

65ca2d5bde154__Group-333-1-2048x1142.png

Кожен з нас опинявся в ситуації, коли звертався за підтримкою чи допомогою до своїх близьких, чи друзів, але часом такої підтримки недостатньо.

Якщо людина опинилась у скрутній ситуації, пов’язаною з її фізичним чи ментальним здоров’ям, скрутним фінансовим становищем чи безробіттям та іншу вона може звернутись за професійною підтримкою – соціальними послугами.

На сьогодні розвиток соціальних послуг є один із найважливіших пріоритетів соціальної сфери, який набув особливого розголосу з прийняттям відповідного Закону України у 2019 році.

Нагадуємо, що соціальні послуги – це комплекс заходів спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, їх подолання або мінімізацію їх негативних наслідків. Особі/сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг.

На всіх етапах з людиною будуть працювати фахівці з соціальної роботи/соціальні працівники, які відіграють ключову роль у наданні соціальної послуги.

Залежно від кінцевої цілі соціальні послуги поділяються на:

соціальну профілактику – запобігти виникненню складних життєвих обставин та/або потраплянню особи/сім’ї в такі обставини;

соціальну підтримку – допомогти особі/сім’ї подолати складні життєві обставини;

соціальне обслуговування – мінімізувати для особи/сім’ї негативні наслідки складних життєвих обставин, підтримувати та допомагати особі/сім’ї.

Законом визначено, що кожна соціальна послуга має свій державний стандарт, який затверджується наказом Міністерства соціальної політики.

На сьогодні існує близько сорока видів соціальних послуг з яких понад 25 мають затверджені державні стандарти.

Хто має право на отримання соціальних послуг:

Особи/сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах та/або мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров’я та розвиток особи, функціонування сім’ї, які особа/сім’я не може подолати самостійно.

Хто може надавати соціальні послуги:

установи/заклади надання соціальних послуг (стаціонарні, реабілітаційні, тимчасового перебування) та інші заклади/установи соціальної підтримки (обслуговування);

недержавні підприємства, установи, організації, громадські об’єднання, благодійні, релігійні організації;

фізичні особи-підприємці та фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності;

волонтери, залучені до надання соціальних послуг відповідно до закону.

Наразі в Кобеляцькій громаді для забезпечення надання повного спектра соціальних послуг, відповідно до потреб населення діє Центр надання соціальних послуг Кобеляцької міської ради, який надає такі види послуг: догляд вдома, натуральна допомога, соціальний супровід, стаціонарний догляд, соціальна адаптація, консультування та інші.

Інформацію про найбільш поширені види послуг, їх зміст та де їх отримати можна дізнатися У Центрі, який знаходиться за адресою: м.Кобеляки, вул.Успенська, 17, або за телефоном - (05343)3 30 82.